Pablo Iglesias är partiledare, Irene Montero är talesperson. Tillsammans ska de nu få barn och sökte därför ett mer familjeanpassat boende. Det slutade med att de köpte sig ett hus för sex miljoner kronor. Alldeles för dyrt, enligt kritiker inom det radikala partiet Podemos, som menar att duon kränker grundläggande principer.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vår etiska kod är inte en formalitet. Den bygger på ett löfte att leva som arbetande spanjorer så att du ska kunna representera dem, säger José María González, borgmästare i Cádiz och Podemos-politiker.
”Medlemmarna avgör”
Anklagelserna om att svika partiets värderingar har tilltagit i styrka. På lördagen annonserade Iglesias och Montero att det måste hållas en förtroendeomröstning, där samtliga medlemmar ska få avgöra om de fortsatt är lämpliga för sina uppdrag.
– Jag trodde inte att det här skulle leda till en sådan debatt. Men min åsikt är att när din trovärdighet som politisk ledare ifrågasätts, måste du möta det och inte gömma dig, sa Iglesias i samband med en presskonferens.
– Det är partimedlemmarna som ska avgöra om vi kan fortsätta som generalsekreterare respektive parlamentarisk talesperson, och om vi kan fortsätta som parlamentsledamöter.
Interna strider
Podemos har skakat spansk politik i grunden med sitt budskap om att åtstramningspolitik är fel och att en mer rättvis väg framåt är att fördela mellan olika inkomstskikt. Det såg ut som om Podemos skulle bli betydligt större än det klassiska socialdemokratiska partiet, PSOE. Men sedan har rörelsen påverkats negativt av interna strider. Så sent som i februari i fjol var det nära att Iglesias ersattes av utmanaren Íñigo Errejón.
Alla medlemmar anser inte att Iglesias husköp är det problem som Podemos borde fokusera på just nu. Manuela Cotto engagerade sig i Podemos för två år sedan.
– Jag vill se mer vänsterpolitik. Visst, de kunde ha köpt en billigare bostad, men det här handlar inte om vad deras villa kostade, utan om personstrider. Det skadar partiet. Och det skadar Spaniens möjlighet att få ett kraftfullt oppositionsparti.
Hon säger att omröstningen är pinsam för Podemos.
– Det borde inte ha gått så här långt. Kravet kommer inte från vanliga medlemmar utan från andra i ledningen som vill ha bort Iglesias.