Podemos har i de senaste undersökningarna gått om det socialdemokratiska PSOE (Partido Socialista Obrero Español) och är därmed Spaniens andra största parti.
Dagens ETC pratar med partiet precis efter deras största framträdanden i Barcelona någonsin.
– Flera hundratusentals människor dök upp för att lyssna på oss. Vi hoppas nu på att vinna, kasta ut PP och förändra Spanien, säger Lucia Martin Gonzalez som kandiderar för Podemos.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Krav på avgång
Men högerpartiet PP (Partido Popular) leder fortfarande i opinionsmätningarna och det spekuleras i om de nu ska få hjälp av det liberala partiet Ciudadanos för att uppnå majoritet. I så fall är dock hårda förhandlingar att vänta.
– För att Partido Popular ska få vårt stöd behövs ett nytt ledarskap, att konservative ledaren Mariano Rajoy avgår och tar med sig många av sina ministrar, säger Cesar Zafra, tvåa på Ciudadanos lista, till Dagens ETC på telefon från Madrid.
Efter att Spanien i decennier präglats av maktkampen mellan de två stora partierna PP och PSOE har de nya alternativen, Podemos och Ciudadanos, rört om rejält i den spanska politiken.
– De senaste årens ekonomiska kriser, höga arbetslöshet och omfattande korruption ökade behovet av något nytt, säger Elena Costas, politisk bloggare och forskare på universitetet i Barcelona.
Mittenstyre inte aktuellt
I valet i december 2015 övergav många väljare de traditionella partierna vilket gjorde valresultatet spretigt. I flera månader försökte de spanska politikerna bilda regering men utan att lyckas.
– Det är möjligt att vi hamnar i en liknande situation efter nyvalet. Vad som förändrats sedan december är att det mittenstyre som diskuterades tidigare i år inte är lika aktuell längre, säger Elena Costas.
– Ciudadanos har gått en bit mer åt höger inför det här valet och vill bilda en pakt med PP. Samtidigt vill Podemos, som i senaste undersökningarna är Spaniens andra största parti, föra en vänsterpolitik som kan bli svår för PSOE att acceptera.
”Kunde inte svika”
Under våren då spanska politiker kämpat för att skapa olika allianser har Ciudadanos diskussioner med PSOE varit det närmaste man kommit ett regeringsbildande. De två partierna lyckades komma överens på en rad viktiga punkter, bland annat vad gäller arbetsmarknadspolitik. Partierna kunde dock inte skapa egen majoritet utan var tvungna att få med sig Podemos på tåget, vilket visade sig svårt.
– Vi kunde inte svika våra väljare och acceptera den högerpolitik som Ciudadanos hade övertygat PSOE att gå med på, säger Lucia Martin Gonzalez.
En inställning som Ciudadanos menar har orsakat det politiska kaoset och som de nu beskyller Podemos för.
– Det var oansvarigt av Podemos att inte kompromissa och därmed låta vårt land vara utan regering under en sådan lång tid. Exempelvis har vi sett hur investeringar har minskat i Spanien under den här tiden, kommenterar Cesar Zafra.
Att Ciudadanos och Podemos är två partier med olika inriktningar är uppenbart. Även om båda partierna försöker frångå att prata om sig själva i relation till traditionella ideologier är det tydligt att de står en bra bit ifrån varandra på en vänster-höger-skala. Vad de dock har gemensamt är att de säger sig stå för nya alternativ i ett Spanien där politiken har stagnerat.
I båda partiernas program finns punkter om hur viktigt det är att bekämpa korruptionen.
– Som nya politiska partier har Ciudadanos och Podemos inte det historiska bagage som PP och PSOE efter årtionden av styre i vissa regioner, säger Elena Costas.
– Det finns dock skillnader i hur de pratar om korruptionen. Podemos trycker mycket på transparens medan Ciudadanos anser att korruptionen beror på systemfel i den offentliga apparaten, säger hon.
Lucia Martin Gonzalez från Podemos kritiserar Cuidadanos sätt att resonera kring korruptionen.
– Vad de vill är att ta makten längre från folket. Att staten ska ha mindre inflytande. Ciudadanos utger sig för att vara ett nytt alternativ men i själva verket står de för samma politik som PP fast i en annan skepnad, säger hon.
Fokus på sysselsättning
Ciudadanos bildades för sex år sedan i Katalonien.
– Vi blev ett alternativ för många väljare som letade efter ett modernt parti som inte står för en extrem politik utan vill ha beslut som fungerar i vårt samhälle i dag, säger Cesar Zafra.
Det viktigaste är enligt Cesar Zafra att få bukt på den höga arbetslösheten som Spanien efter många år fortsätter att kämpa med.
– Målet är att den spanska arbetsmarknaden blir konkurrenskraftig i Europa och att det skapas stabila heltidsjobb med löner som man kan leva på.
Trots att partiet har sina rötter i Katalonien har deras ståndpunkt alltid varit ett enat Spanien.
– Jag tror att många katalaner som nu är för självständighet skulle ändra åsikt om de fick se ett Spanien som styrs av en ansvarsfull regering, säger Cesar Zafra.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
”Medborgarna kommer först”
Podemos, som föddes ur rörelser på gatan efter den spanska bostadskrisen 2008, anser tvärtom att de katalanska medborgarna själva är de som måste få bestämma hur de vill ha det.
– Att makten ligger nära medborgarna är viktigt för oss. Därför tycker vi att Kataloniens invånare ska få rösta angående självständigheten, säger Lucia Martin Gonzalez innan hon försvinner iväg för att berätta om partiet för Barcelona-bor.
– Vi vill ha ett styre där medborgarna kommer först. Den spanska statsskulden exempelvis, den måste betalas av efter det att vi har tagit hand om vår befolkning. Vård, skola och bra bostäder till Spaniens invånare är prioritet.