Vänsterpartiet Unidas Podemos är tydliga: de som har mest måste också bidra mest för att landet ska komma ur den djupa kris det befinner sig i. I ett paket av skatter, kallade covidskatter, riktar de sig mot de allra rikaste i Spanien, närmare bestämt de tusen med störst förmögenhet. Enligt förslaget ska nettotillgångar på över 1 miljon euro beskattas med 2 procent och öka gradvis så att 10 miljoner euro beskattas med 2,5 procent och förmögenheter på över 100 miljoner euro med 3,5 procent. Skatten ska också gälla för tillgångar utanför landet, som innehas av spanska medborgare.
Förbättra statskassan
Målsättningen är att använda intäkterna för att höja statskassan med 11 miljarder euro per år, motsvarande 1 procent av Spaniens BNP. När förslaget om de nya förmögenhetsskatterna las sa arbetsmarknadsminister Yolanda Díaz, Podemos, ”Den här pandemin har visat vikten av den offentliga sektorn: såväl folkhälsa, allmän utbildning och program likt den tillfälliga lönesubventionen. Det här är vad det offentliga är till för – och jag tror att vi nu måste rädda vårt land med skattepolitik som tillåter det”.
I Spanien riskerade 26,1 procent av den vuxna befolkningen, och 29,5 procent av barnen, att hamna i fattigdom eller socialt utanförskap. Genomsnittet i Europa var samtidigt 21,8 procent redan 2018, enligt magasinet Jacobin. Med en ekonomi som till stor del förlitar sig på turism riskerar den spanska arbetarklassen att vara bland de hårdast drabbade av krisen som följer covid-19 i Europa. När restriktionerna och nedstängningarna lyfte i landet samlades tusentals i timlånga köer utanför hjälporganisationer som delar ut mat i Madrids arbetarklassområden.
Vill se skattepatriotism
Podemos generalsekreterare Pablo Iglesias, som också är landets vice premiärminister, uppmuntrade när han talade till parlamentet landets elit att visa ”skattepatriotism” och omfamna de nya avgifterna. Iglesias har också nått en tillfällig överenskommelse med premiärministern Pedro Sanches (PSOE) om att backa förslaget när det tas upp inför parlamentets återuppbyggnadskommitté post covid-19 och i en undersökning publicerad i Público är 65 procent av spanjorerna för förslaget.
Den spanska regeringen har även infört ett ekonomiskt stöd, en grundinkomst på mellan 462 och 1015 euro per hushåll, för de hårdast drabbade i landet. 20 procent av hushållen beräknas befinna sig i ”allvarlig fattigdom”, och kan ansöka om bidraget från och med den 15 juni.
ETC uppmärksammar ett land eller utrikeshändelse som försvunnit ur nyhetsflödet – eller aldrig ens nått dit. Vad vill du veta mer om? Skriv till: redaktionen@etc.se
PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC
Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.