Petade Shin Bet-chefen vittnar om påtryckningar från Netanyahu
Ronen Bars, chef för underrättelsetjänsten Shin Bet, gick i måndags ut med en lång rad anklagelser som är obekväma för Netanyahu. Utsagan är en del av rättsprocessen som inletts efter att Bar i mars sparkades.
Bild: TT
Dagens ETC
Netanyahus många krig fortsätter, inklusive det mot de som han uppfattar som illojala. I måndags slog Ronen Bars, chef för underrättelsetjänsten Shin Bet, vittnesmål ner som en bomb. I mars meddelade Netanyahu att han ska avskedas på grund av bristande förtroende – något Högsta domstolen satt stopp för.
– Att gå på säkerhetstjänstchefen på det här sättet är fullständigt unikt, säger statsvetaren Isabell Schierenbeck.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ”vill göra underrättelsetjänsten till en slags hemlig polis” med inspiration från forna Östtyskland, skriver Haaretz-journalisten Amos Harel i en analys. I början av mars i år kom beskedet om att Ronen Bar, chef för underrättelsetjänsten Shin Bet, ska avskedas. Högsta domstolen satte stopp för uppsägningen och en juridisk process inleddes. Enligt Netanyahu avskedas Bar på grund av bristande förtroende. Själv menar han att motiven är politiska.
I måndags slog Ronen Bars vittnesmål ner som en bomb. Bara elva sidor är offentliga, resten är sekretessbelagt.
– Det mest uppseendeväckande är hur detaljerad han är i vissa frågor, säger Isabell Schierenbeck, statsvetare vid Göteborgs universitet och expert på israelisk inrikespolitik.
Det finns med stor sannolikhet ännu fler detaljer i den del som inte är offentlig, fortsätter hon.
– Vi ska också komma ihåg att Ronen Bar inte är ensam. Det finns en rad andra högt uppsatta personer som vittnat om Netanyahus ledarstil.
Shin Bet-chefen Ronen Bar och riksåklagaren Gali Baharav-Miar är de två viktigaste personerna kvar i höga positioner i Israel som Netanyahu och hans regering inte lyckats byta.
– Det är två viktiga personerna, på oerhört viktiga positioner, som upprätthåller en professionell integritet och opartisk roll utifrån det uppdrag de har, säger Isabell Schierenbeck.
Isabell Schierenbeck, statsvetare vid Göteborgs universitet och expert på israelisk inrikespolitik.
Bild:
Johan Wingborg, Göteborgs universitet
Lägger sig i andras jobb
Så vad är det underrättelsechefen Ronen Bar nu vittnar om? Det är en lång rad anklagelser. Gemensamt för dem är att de är obekväma för Netanyahu.
– Jag tror att det är viktigt att få fram att det här handlar både om små saker och grundläggande demokratiska frågor, säger Isabell Schierenbeck.
Vid flera tillfällen har Ronen Bar motsatt sig Netanyahus order och uppmaningar – särskilt när det har gällt sådant som han i egenskap av premiärminister inte borde lägga sig i. Netanyahu är inte den första i den nuvarande regeringen som anklagas för att lägga sig i sådant han inte borde. Liknande anklagelser har riktats mot högerextrema ministern för nationell säkerhet, Itamar Ben Gvir, som lagt sig i polisens arbete och agerande.
– Det blir nästan som ministerstyre, säger Isabell Shierenbeck.
Tidigare har relationen mellan Netanyahu och Ronen Bar varit relativt god, enligt Isabell Schierenbeck. Det var först i november 2024 som Netanyahu inledde sina försök att göra sig av med honom.
”Under hela november 2024 krävde premiärministern upprepade gånger att jag skulle utfärda ett säkerhetsutlåtande som i praktiken skulle fastslå att de rådande säkerhetsförhållandena hindrar honom från att fortsätta vittna i sin brottsrättegång”, skriver Bar, enligt Haaretz.
Vill ducka rättvisa
Netanyahu står sedan flera år tillbaka anklagad för tre fall av korruption, case 1000, case 2000 och case 4000. De processerna har på grund av Gazakriget skjutits upp, men i december var det till slut dags för en motvillig Netanyahu att vittna i rättssalen.
– En fråga som diskuterats mycket är att Netanyahu försökt få Bar att skriva under ett dokument där det framgår att Netanyahu på grund av säkerhetsläget inte kan närvara vid sin rättegång. I utsagan vi pratar om så beskriver Bar hur det kom ett färdigt dokument till honom som han egentligen bara skulle skriva under men han vägrade att göra det, säger Isabell Schierenbeck.
Förutom korruptionsmålen finns det ytterligare två skandaler som omgärdar Netanyahu. Den ena, Bibileaks, handlar om säkerhetsklassade dokument som läckts. Den andra, Qatargate, handlar om stora summor pengar från Qatar till regeringspartiet Liku.
Bild:
Denes Erdos/TT
Dokumentet som landade på Ronen Bars skrivbord var väldigt detaljerat.
– Och Bar menar att det var skrivet av någon i Netanyahus närhet.
Kartlägga demonstranter
Ett annat exempel från Ronen Bars utsaga handlar om att Netanyahu har uppmanat Shin Bet att övervaka och identifiera regeringskritiska demonstranter. Demonstrationerna som började flera månader före kriget i Gaza bröt ut var de största i Israels historia. Då handlade det om ett reformpaket som kraftigt skulle inskränka högsta domstolens makt.
Sedan Gazakriget bröt ut har nya, stora protester utbrutit. Enligt Haaretz har Netanyahu under samma period blivit allt mer våghalsig i sina krav och uppmaningar.
– Det har handlat om att registrera de som protesterar mot regeringen och regeringens politik. Det är att inskränka grundläggande friheter, demonstrationsfriheten och organisationsfriheten. Ronen Bar har då sagt att det inte är någonting som Shin Bet ska göra, säger Isabell Shierenbeck.
Enligt Ronen Bar själv ska ett av de allvarligaste exemplen på hur Netanyahu har försökt styra Shin Bet vara att han avkrävt total lojalitet i händelse av en konstitutionell kris.
Shin Bet ska då välja Netanyahus sida och inte högsta domstolens.
– Exakt så framstår det, säger Isabell Schierenbeck.
Det har inte någonsin skett på det här sättet tidigare i Israel skulle jag säga. Det är jätteallvarligt.
Hon menar att det som nu händer saknar motstycke.
– Att gå på säkerhetspolischefen på det här sättet är fullständigt unikt. Det har mig veterligen inte någonsin skett på det här sättet tidigare i Israel. Det är jätteallvarligt.
Hemligheter och pengar
Förutom de tre tidigare nämna korruptionsmålen finns det ytterligare två skandaler. Den förstnämna har fått namnet Bibileaks, efter Benjamin Netanyahus smeknamn ”Bibi”, och handlar om säkerhetsklassade dokument som läckts. Den andra kallas för Qatargate och handlar om stora summor pengar från Qatar till regeringspartiet Likud. Syftet ska ha varit att sprida en positiv bild av Qatar.
Bibileaks och Qatargate har båda utspelat sig sedan kriget i Gaza bröt ut. Enligt Haaretz är det särskilt Qatargate som nu stressar Netanyahu, och som har fått honom att förvandla hot till verklighet i fråga om att sparka Ronen Bar. I mars meddelade Ronen Bar att Shin Bet undersöker fallet, som han kallade för ”komplext”. Två av Netanyahus medarbetare har på grund av skandalerna avgått och gripits.
Det blir svårare för Israel att hävda att de har robusta demokratiska institutioner och ett fungerande rättssystem.
Netanyahu har avfärdat Ronen Bars vittnesmål som rena lögner och kallat Shin Bet för ”deep state” – en stat i staten.
– Han har uttalat sig så i perioder. Och gått i den riktningen, på ett sätt som kan förknippat med Trumps sätt att framställa saker på. Men han har aldrig landat i det så tydligt. Frågan är om det här är det som kommer att göra att han fullt ut anammar det språket och narrativet.
Vilka är de största riskerna med den här utvecklingen, och processen mot Ronen Bar?
– Utvecklingen är väldigt problematisk, för den innebär att det blir svårare för Israel att hävda att de har robusta demokratiska institutioner och ett fungerande rättssystem om Bar tvingas bort efter det här. Vissa stater som är proisraeliska eller stått Israel nära har alltid kunnat säga att ”Israel har ett robust demokratiskt system”. Därför blir det som pågår en stor legitimitetskris.
Israel blir av med allierade och förlorar sin trovärdighet?
– Ja, exakt, det är risken, eller i varje fall de allierade i väst som de har haft fram tills nu. Det är både en inrikespolitisk fråga och en fråga om Israel-Palestinakonflikten. Och inte minst nu, med tanke på hela kriget och det som komma skall när Gaza till slut öppnas upp.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.