Ungern är det enda landet i EU, och det enda västlandet över huvud taget, som har använt Pegasus i ett sådant auktoritärt syfte för att bygga ett övervakningssamhälle. Bland de drabbade finns oppositionspolitiker, advokater, medieägare och fem journalister.
– Pegasusskandalen avslöjar de mörkaste diktatoriska instinkterna hos Orbánregeringen. Journalisterna, politikerna och aktivisterna som har blivit mål för spionprogrammet har en enda sak gemensamt: de är kritiker av Orbáns regim. Det här är ett sätt att krossa avvikande åsikter. Det här är inte bara ett ungerskt problem, utan ett angrepp mot europeisk demokrati, säger Katalin Cseh, oppositionspartiet Momentums EU-parlamentariker, till Dagens ETC.
Ingen överraskning
Avslöjandet om Pegasus sänder nya signaler om hur auktoritärt Ungern har blivit under den sedan 2010 regerande premiärministern Viktor Orbán. Journalisten Szabolcs Panyi vid den undersökande nyhetssajten Direkt36 är en av de som fått sin telefon infekterad. Han berättar för Dagens ETC att avslöjandet knappast kom som en överraskning.
– Under de senaste åren har jag fått flera varningar om att jag kan vara övervakad. Det kan hända i Ungern om du är en undersökande journalist, arbetar för en icke-statlig organisation eller i en annan miljö som har attackerats av regeringen. Det enda som förvånat mig är att vi nu har hårda bevis för det.
Till saken hör att Pegasus bara är toppen på ett isberg. Szabolcs Panyi har under de senaste åren träffat flera andra journalister som varnats för att de är övervakade. Redan 2018 avslöjades att det israeliska företaget Black Cube övervakade regeringskritiska ungerska journalister. De Pegasusövervakningar som nu har avslöjats ägde rum 2018–2019.
– Vi har ingen aning om vad som pågår just nu, men eftersom vi befinner oss i en nedåtgående spiral lär det vara ännu värre, säger Szabolcs Panyi.
Szabolcs Panyis telefon hackades vid över 20 tillfällen under en sju månadersperiod, varje gång strax efter att han hade kontaktat ungerska regeringsrepresentanter för att få kommentarer kring saker han utredde. Han kallar sig själv sin egen värsta fiende som därmed varnade regeringen om hans arbete, men som god journalist ville han låta makthavarna kommentera sina egna skandaler.
– Vi vet inte exakt vad de gjorde i min telefon, men Pegasus används vanligtvis för att knäcka krypterade kommunikationsappar som Signal, Whatsapp och Wickr. På Direkt36 kommunicerar vi uteslutande genom Signal och sänder våra artiklar genom det, så jag tror de främst var ute efter texter, meddelanden och email. Men det går inte att utesluta att de även satt på min mikrofon, säger Szabolcs Panyi.
Regeringen duckat skandal
Orbánregeringen har svajat i sina kommentarer kring Pegasus. Inrikesministern har sagt att ingen illegal övervakning sker. Premiärministerämbetets minister har inte velat svara på huruvida staten köpt in Pegasus tjänster, med hänvisning till sekretess. Den 26 juli bojkottade regeringspartiet Fidesz en parlamentarisk utfrågning om övervakningen.
– Vi förmodar att det här har varit en underrättelseoperation. De enda underrättelsetjänster som skulle kunna ha intresse för måltavlorna som har drabbats, hör till säkerhetsapparaten som är underordnad inrikesministeriet. Samtliga drabbade journalister har också arbetat med artiklar som granskat inrikesministeriets säkerhetsapparat, säger Szabolcs Panyi.
Anmärkningsvärt nog har Pegasusskandalen inte fått tillnärmelsevis lika mycket uppmärksamhet i Ungern som varit fallet i flera andra länder, vars regeringar nu har avslöjats. Dit hör exempelvis Mexiko och Indien. Somliga gör gällande att ständiga korruptionsavslöjanden och demokratins snabba förfall har gjort ungrarna mätta på skandaler.
Men ännu en anledning till bristen på större konsekvenser är premiärminister Orbáns sluga användning av manövrar för att leda bort fokus. Orbán levererade en sådan bara kort efter Pegasusskandalen. I en video på sin Facebooksida meddelade han att Ungern ska organisera en folkomröstning om regeringens nya förbudslag mot homosexualitet, som EU-kommissionen nyss inledde ett överträdelseförfarande kring.
– Bryssel har klart och tydligt attackerat Ungern de senaste veckorna med anledning av lagen, sa Orbán i videon, för att mobilisera sina väljare i en intensifierad nationalistisk attack mot EU.
Propagandakampanj
Med mindre än åtta månader kvar till det viktiga ungerska parlamentsvalet lär Orbáns undanmanöver bli en viktig sak att hantera för Budapests populära borgmästare Gergely Karácsony, som förutspås bli den samlade oppositionens premiärministerkandidat. Dagens ETC träffar mannen som kan bli Ungerns nästa ledare mitt i Budapests Pridetåg.
– Idén med den här folkomröstningen är helt absurd. Allt handlar om att ett försök att hålla ihop sin väljarbas. Och det visar att regeringen verkligen är rädda för att de kan komma att förlora i valet, säger Gergely Karácsony.
Folkomröstningen blir den första sedan 2016, när regeringen lät folket rösta kring hur Ungern skulle agera kring migrationsfrågan i EU. För att få medborgare att rösta rätt, inte fritt, överöstes hela samhället med en långvarig propagandakampanj.
– Men den folkomröstningen var annorlunda, eftersom migrationsfrågan var ett verkligt diskussionsämne i den ungerska samhället. Det här är inte det. De försöker bara använda samma modell för att undvika att tala om verkliga problem, säger Gergely Karácsony.
Men trots att etablerandet av ett övervakningssamhälle egentligen borde vara det som upptar all uppmärksamhet, har den politiska oppositionen i Ungern inte råd att helt ignorera Orbáns folkomröstning. Det skulle lätt kunna användas emot dem.
– Jag tänker delta i folkomröstningen, men ska svara nej på alla frågor Orbán ställer där, säger Budapests borgmästare.