Påven Franciskus delade sin nya encyklika vid namnet Fratelli Tutti i ett tal på söndagen i Vatikanstaten. Enligt CNN kritiserar påven bilden av att kapitalismen kan lösa alla världens problem.
”Bräckligheten i världssystemet inför pandemin har visat att allt inte kan lösas genom marknadsfrihet”, skriver han i encyklikan.
Han la även till att kapitalismen ”reproducerar sig själv” och han kritiserade teorier som ”trickle-down” och ”spillover”-effekten, som enligt honom ”inte löser ojämlikheten som ger upphov till nya former av våld som hotar samhällets struktur”.
Påven upprepade även de tidigare uppmaningarna till omfördelning av rikedom och sa att de som har mycket borde ”förvalta det för allas bästa”. Men han klargjorde också att inte föreslog en auktoritär och abstrakt universum.
Omprövning av prioriteringar
Han sa även att han hoppas att den globala pandemin, som har dödat fler än en miljon människor runt om i världen, ska inspirera till en omprövning av de globala prioriteringarna.
”När den här hälsokrisen är över, skulle vårt värsta reaktion vara att dyka djupare in i den feberaktiga konsumtionen och nya former av egoistisk självbevarelsedrift”, sa han.
Encyklikan täcker ett brett spektrum av sociala problem som invandring, dödsstraff, populism och ekonomisk orättvisa. Enligt CNN tog påven även upp rasism och kallade det ett ”virus som snabbt muterar och istället för att försvinna, gömmer sig och lurar i väntan”. Han undrade även varför det tog så lång tid för den katolska kyrkan att entydigt fördöma slaveriet.
I offer this social Encyclical as a modest contribution to continued reflection, in the hope that in the face of present-day attempts to eliminate or ignore others, we may prove capable of responding with a new vision of fraternity and social friendship. #FratelliTuttipic.twitter.com/P3qso8k8qM
— Pope Francis (@Pontifex)
October 3, 2020