Organisatörer och aktivister i östra Polen har backat och avbokat planerade manifestationer med hänvisning till att man inte kan garantera säkerheten på plats. Det är inte ovanligt att arrangörer får dödshot, enligt polska människorättsorganisationer.
Men sedan maj i år har jämställdhetsmarscher hållits i över 30 städer som Warszawa, Krakow, Lodz och Gdansk.
Upplever tryck från regeringen
Katowice är en klassisk kål- och stålstad som på senare år blivit känd som ett centrum för kultur, konst och forskning. Lördagens marsch var den sjunde prideparaden i Katowice någonsin, med ett tillhörande festivalområde runt omkring en staty på en känd general.
På plats kunde besökare få sitt ansikte målat, köpa regnbågsfärgade prylar från företagsmontrar och kostnadsfritt testa sig för hiv och andra sjukdomar.
Marschens arrangör är den ideella föreningen Iris och årets slogan var ”Let's be a voice for equality”. Inför paraden utlovade Iris en parad fylld av kärlek, kamp och "fenomenala dragqueens".
Deltagare beskriver det i sociala medier som att luften har blivit svår att andas i Polen. Många bär regnbågsfärgade plåster som en symbol för det som är trasigt för hbtqi-personer i Polen. Det är bara regeringens linje som får finnas, och du får inte leva på något annat sätt. Marscherna blir på ett sätt en pysventil för känslor som man inte kan uttrycka i vardagen. På Facebook skriver Iris:
"Det var marschen vi behövde som gemenskap, men också marschen vi behövde som samhälle."
Ville markera sitt stöd
Bland tusentals besökare och ett enormt polispådrag på över 500 poliser fanns även Sveriges regering genom jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L). Till Dagens ETC säger hon att besöket i Polen handlar om att markera regeringens stöd för alla som kämpar för hbtqi-personers rättigheter.
– Jag åkte till Polen för att vi alltid måste se till att ha hbtqi-frågor högt upp på agendan. Det tycker jag är jätteviktigt. Från den svenska regeringens håll är det också viktigt att signalera att det här är frågor vi vill arbeta med över landsgränser. Det är ju frågor som är viktiga både nationellt, men också inom EU och globalt.
Paulina Brandberg känner sig bekymrad över händelser i omvärlden där hbtqi-rättigheter kränks.
– Det ultimata exemplet är såklart det som händer i Uganda. Därför tycker jag det är viktigt att hålla de här frågorna högt inte bara nationellt, utan också i det internationella arbetet.
Du gick nyligen i Stockholm Pride. Hur var det att gå i paraden i Katowice?
– Det var väldigt intressant. Jag upplevde att en tydlig skillnad. Det är klart att det är annorlunda med Stockholm Pride eftersom det är i en huvudstad. Men i Stockholm upplevde jag också tåget mer som en folkfest, även om det finns en allvarlig underton också, såklart även i Sverige. I Polen blev det mer påtagligt, tyckte jag. Det kändes som en renodlad manifestation.
”Spottade från sin balkong”
Jämställdhetsmarschen mötte blandade reaktioner hos åskådare, säger Paulina Brandberg. Det finns inga rapporter om våld men den polska polisen skriver att kristna rörelser och högerextrema grupper samlades längs marschen med banderoller. Paulina Brandberg:
– När vi gick längs med gatorna var det folk som hejade och vinkade, men det var också de som pekade finger. En man stod till och med och spottade ner på tåget från sin balkong. Jag tyckte att de som är negativt inställda till de här frågorna var synligare där, än vad jag upplevde i Stockholm. Sedan får vi aldrig inbilla oss att det inte finns ett motstånd även i Sverige, för det gör det ju så klart.
Polsk minister avböjde möte
Paulina Brandberg uppger att man från regeringens håll haft kontakt med den polska regeringen innan besöket i Katowice.
– Ja, vi hade kontakt. Jag mötte upp vice borgmästaren i Katowice innan besöket. Sedan hade departementet också efterfrågat ett möte med den polska ministern, men de hade avböjt ett sånt möte.
Är det här deltagandet en markering mot utvecklingen och politiken i Polen?
– Det här deltagandet ska bara ses som att jag ger mitt stöd till alla de som kämpar för hbtqi-rättigheter i Polen, och att jag vill fästa de här frågorna på den internationella agendan. Sedan är det klart att det finns en diskussion kring Polen i de här frågorna, men för min del är det viktigare att visa Sveriges stöd till de som kämpar för de här rättigheterna. Och visa att vi i regeringen tar det självklart att stödja allas rätt att älska den man vill och vara den man vill.
I oktober är det parlamentsval i Polen och jämställdhetsmatcherna uppmanar alla att gå och rösta. Bland annat för att man vill ha ett ökat fokus på hbtqi-rättigheter, kvinnors rättigheter och jämställdhet inom vården. Hoppas du också på en sådan utveckling i Polen?
– Jag hoppas absolut att vi inom alla länder kan öka fokuset på jämställdhet och hbtqi-frågor och förbättra situationen för utsatta grupper där hbtqi-frågor såklart är en viktig grupp. Och Polen är ju inget undantag. Sedan har vi mycket att jobba med på hemmaplan också.
När man befinner sig i ett läge där det finns många parallella kriser i samhället kan de drabba de mest utsatta grupperna hårdare, säger Paulina Brandberg. Hon är orolig över att frågor om hbtqi-rättigheter ska prioriteras lägre i skuggan av den ekonomiska krisen.
– Därför är det extra viktigt och värdefullt att vi gör vad man kan för att hålla frågorna högre upp på agendan.
Dagens ETC har sökt polska ambassaden i Stockholm samt Polens regering.