Omar Shakir, som är amerikansk medborgare, får inte sitt arbetsvisum förlängt efter ett beslut av Högsta domstolen, som stödjer den israeliska regeringens beslut.
– Högsta domstolen har satt en stämpel på Netanyahu-regeringens systematiska slag mot människorättsförsvarare, säger Omar Shakir när Dagens ETC möter honom på hans kontor i Ramallah, den Palenstiska myndighetens huvudstad och ekonomiska centrum på Västbanken.
Utvisas – trots nekande
Omar Shakir anklagas för att stödja en internationell bojkott mot Israel.
Sedan 2017 har Israel laglig rätt att deportera utländska medborgare som stödjer en bojkott, eller BDS-rörelsen (Bojkott, Desinvesteringar, Sanktioner) som driver frågan om bojkott mot israeliska varor så länge ockupationen av Palestina och folkrättsbrotten fortsätter.
Själv menar Omar Shakir att han inte står bakom någon bojkott.
– Human Rights Watch tar inte ställning varken för eller emot en bojkott av Israel. Vårt jobb går ut på att dokumentera övergrepp mot mänskliga rättigheter från alla aktörer, även företag, och att uppmana dem att respektera rättigheterna. Vi stödjer rätten för alla människor att uttrycka sig fritt, inklusive stöd för eller emot en bojkott. Att uppmana till bojkott är en legitim handling som alla stater ska respektera, säger han.
Bojkottrörelsen kritiseras för att vara antisemitisk, hur ser du på det?
– Antisemitismen är en allvarlig farsot över världen, men att likställa försvar för palestinska rättigheter med antisemitism är inte bara lathet utan djupt intellektuellt ohederligt. Det är felaktigt och har ingen grund i verkligheten. Samtidigt försämrar det också den rättfärdiga kampen mot antisemitism. Det underminerar de seriösa försöken som många arbetar för i Europa, USA och på andra håll för att slå ner mot antisemitiska tal och handlingar.
Första deportationen
Det är första gången sedan lagen om att förbjuda bojkott-förespråkare stiftades 2017 som den används för att deportera en person från Israel.
Tidigare har lagen använts för att neka personer inresa i landet. I augusti tvingades exempelvis de amerikanska kongressledamöterna Ilham Omar och Rashida Tlaib ställa in ett planerat besök på Västbanken, efter att de förbjöds inresa i Israel på grund av sina ställningstaganden för en bojkott mot israeliska varor från de ockuperade områdena.
Oroad över utvecklingen
Domstolen menar att beslutet mot Omar Shakir som individ inte påverkar arbetet för andra människorättsförespråkare och att det inte innebär att Israel ”stänger dörrarna” för andra representanter på Human Rights Watch eller andra liknande organisationer.
Omar Shakir ser annorlunda på saken. Han är orolig över utvecklingen från den israeliska regeringen.
– Enkelt uttryckt säger domstolen att yttrandefrihet i Israel inte inkluderar grundläggande försvar för palestinska rättigheter. Du kan uppmana till en bojkott om ett företag behandlar sina anställda illa, men inte om de bryter mot de palestinska rättigheterna. Det är farligt. Den här lagen kan få effekter för journalister, akademiker och en lång rad potentiella måltavlor. Man kan se hur gränserna förflyttas.
Han ser allvarligt på utvecklingen i stort.
– Om regeringen gör det här mot Human Rights Watch, en av världens största människorättsorganisationer som har vunnit Nobels fredspris … Sätt det i perspektiv: Den israeliska regeringen – som kallar sig den enda demokratin i regionen – deporterar en människorättsaktivist på grund av ett fredligt uttalande. Än en gång, håll med eller inte om bojkott. Vi tar ingen ställning alls. Men det är en fullständigt legitim handling, som har använts mot en rad länder, som Sydafrika och inom den amerikanska medborgarrättsrörelsen.
Massiv internationell kritik
Beslutet om Omar Shakirs deportation har kritiserats internationellt. Tre FN-rapportörer skriver i ett uttalande att det är ”ett kroppslag mot skyddet av människorättsförsvarare och den grundläggare rätten till yttrandefriheten”. De uppmanar Israels regering att dra tillbaka lagtillägget om inreseförbud, och att tillåta fredliga kritiker mot den förda politiken att komma in i landet med samma rätt som alla andra.
Även EU har i ett officiellt uttalande uppmanat Israel att riva upp beslutet om deportation och Amnesty och en rad andra människorättsorganisationer världen över har visat stöd för Omar Shakir.
– Jag ser det som ett tecken på att det internationella samfundet förstår att det här handlar om något större än bara en enskild person. De förstår att det här är en attack på människorättsrörelsen, säger Omar Shakir.
Fortsätter arbetet
Ingenting tyder på att beslutet kommer ändras. Det innebär att Omar Shakir måste lämna Israel den 25 november.
– Vi kommer att kämpa till den allra sista minuten. Inte bara för att förhoppningsvis få mig att stanna kvar i landet, utan också för att skydda vad som finns kvar av utrymmet för andra människorättsförsvarare. Men om inte regeringen ändrar beslutet kommer jag tvingas lämna landet. Då kommer både jag och Human Rights Watch fortsätta att dokumentera övergrepp och försvara skyddet för mänskliga rättigheter i Israel och Palestina.
– Inget land har rätten att välja vem som ska representera oss eller lägga veto på vilka frågor vi ska titta på. Vi kommer fortsätta att granska samma frågor, med samma metoder och samma kraft. Och jag kommer fortsätta göra det arbetet utanför landet.