Staden är illa beryktad. Den tillhör de orter på Île-de-France som blev ökända för upplopp 2005 och flera kända terrorister har bott här. Här finns en stor andel sociala bostäder i behov av upprustning.
Insprängd bland dessa ligger den stora, påkostade fotbollsstadion Léo Lagrange. Det var här Kylian Mbappé lärde sig dribbla. Just idag är stadion stängd med galler och kedjor. Några killar spelar ändå därinne. En tjej står utanför och hjälper två småpojkar att klättra över stängslet. Det är 14-åriga Céline Oudjidane – iklädd fotbollsshorts och sneakers.
– Det är mina småbröder, vi ska in och spela. Alla som är därinne har klättrat över så här, säger Céline Oudjidane.
Hon säger att det är områdets bästa fotbollsplaner och skiner upp när Kylian Mbappé kommer på tal.
– Jag känner honom. Han är viktig för oss i Bondy. Också för oss fotbollstjejer. Han kommer till våra matcher ibland för att visa sitt stöd, säger Céline Oudjidane.
Liknande historier berättar andra boende: Kylian bjuder ett gäng fotbolls-pojkar från Bondy till VM i Ryssland, Kylian donerar pengarna han tjänar till handikappfotboll, Kylian besöker stadion regelbundet – han glömmer inte var han kommer ifrån.
Men han bor inte längre i Bondy. Enligt tidningen le Parisien bor han numera i en 600 kvadratmeters våning med utsikt över Eiffeltornet.
30 procent I fattigdom
I Bondy lever över 30 procent av invånarna under fattigdomsgränsen, arbetslösheten är hög och brottsstatistiken anmärkningsvärd: år 2017 begicks 57 mord och mordförsök i staden med drygt 50 tusen invånare. Brottsligheten är ofta drogrelaterad och börjar i unga år.
Lite längre bort ligger en sliten fotbollsplan. På parkeringen intill står grupper unga män som inte tycks ha något för sig. Enligt förbipasserande är det på parkeringar droghandeln sköts. Näten i fotbollsmålen har stora hål och det tycks vara veckor sedan någon tömde sopkorgarna. Det luktar ruttet i den kvava sommarvärmen. Här sparkar några barn boll – med en boll utan luft.
– Den är sönder och går inte att pumpa upp, säger 11-åriga Adama som är näst äldst av syskonen.
Hans mamma, Bintou Amina, kommer ut från byggnaden intill och säger att hon är glad att journalister kommer hit för något positivt.
– Annars kommer ni bara för gängvåldet, säger hon.
Hon har sitt ursprung i Mali och är stolt över att en av landslagsspelarna – N’golo Kanté – också har det.
– En malier, en Bondy-bo och flera från andra förorter. Det är kul för barnen! De får spela hur mycket fotboll de vill efter att läxorna är gjorda, säger Bintou Amina.
Medveten politik
Åtta av de 23 landslagsspelarna kommer från en förort på Île-de-France. Men Bintou Amina säger att hon måste spara till utrustning innan barnen kan spela i klubb. Hon vill inte bero på det stöd som finns för mindre bemedlade.
– Jag ska bli Bondys nästa Kylian, säger Adama och drämmer den slappa bollen mot mål.
Mamman menar att studierna är viktigast. Men att idrotten verkar välgörande.
– Jag ser att ungdomar som idrottar håller sig ifrån brottslighet och annat otyg, säger hon med en gest mot parkeringen.
Det ligger en medveten politik bakom att fina sportarenor byggs i områden som Bondy. Nationalstadion Stade de France byggdes i grannorten Saint Denis inför VM 1998 – som Frankrike också vann. Utanför hänger idag en reklamskylt som meddelar: “1998 var ett stort år för fransk fotboll – Kylian föddes”. Han fyller 20 i december. Yngst i laget. Den första tonåringen att göra mål i en VM-final för herrar sedan Pelé 1958.
Planerar för OS
Trots att Saint Denis-området fortfarande har samma problem med utsatthet så fortsätter man i samma spår: idrotten ska lösa de sociala problemen. OS år 2024 ska hållas här. OS-byn som redan är på uppbyggnad ska senare bli bostäder och “bara hälften” av dem ska vara sociala – det vill säga för mindre bemedlade. På så vis försöker regionen uttalat undkomma “gettobildning”.
De boende här har betydligt färre möjligheter i livet än andra fransoser, enligt statistiken. Men för idrottsindustrin är det en guldgruva. Talangscouter från hela världen kommer till Île-de-France förorter i jakt på nästa stjärna. Ingenstans i världen – utom möjligen runt Sao Paulo i Brasilien – finns en sådan koncentration av proffsspelare.
14-åriga Céline Oudjidane fnyser åt att de politiska satsningarna skulle ha med framgångarna att göra.
– Det är ingen annans förtjänst, det är vi som är bäst i världen. Kolla på Kylian. Jag ska bli proffs jag med och då ska vi slå Sverige i VM, vänta och se, säger hon och klättrar över stängslet till fotbollsstadion