Det var den viktigaste delen i uttalandet från domstolen på fredagseftermiddagen.
Stämningen är inlämnad av Sydafrika till ICJ, för vad man menar är folkmordsliknande agerande från Israel i Gaza.
Sydafrikas anmälan anser att Israels krigföring – både före och framförallt efter Hamas attack 7 oktober – är ett brott mot den internationella folkmordskonventionen.
En av dem som varit med och arbetat fram anmälan är den palestinske människorättsjuristen Raji Sourani, vinnare av bland annat Right Livelihood-priset, franska hederslegionen och Robert F Kennedy-priset för mänskliga rättigheter.
Han har deltagit konsulterande åt Sydafrika i ärendet och är väldigt nöjd över domstolens beslut, när Dagens ETC når honom på fredagseftermiddagen.
– Det är ett väldigt bra beslut och en väldigt bra dag för alla palestinier och Gazabor, säger han och utvecklar:
– Domstolen svarade positivt på de flesta av de provisoriska åtgärderna som vår juridiska delegation efterfrågat.
Finns det inget missnöje över att de inte beordrade en omedelbar vapenvila?
– Nej, nej, nej.
Vad kommer beslutet att få för konsekvenser för Israel nu?
– Jag kan säga att baserat på deras juridiska ombuds uppträdande och kroppsspråk i domstolen idag så var de väldigt bistra, arga och jag tror inte att de väntat sig detta. Domstolens beslut kom med överväldigande majoritet.
ICJ beordrar Israel att vidta omedelbara åtgärder för att förhindra allt agerande som faller under Folkmordskonventionens artikel två. Israel uppmanas även rapportera tillbaka till domstolen i Haag om vilka åtgärder som vidtagits.
Beslutet från ICJ har en enorm betydelse, menar Raji Sourani.
– Det finns en allvarlig misstanke från domstolen om att Israel utför folkmord. Det är den viktigaste domstolen på Jorden och den visar Europa och resten av världen att de haft helt fel position, säger han.
Nu är det upp till EU och omvärlden att ändra sin hållning mot Israel.
– De måste ändra sig och stoppa Israel från att begå folkmord mot det palestinska folket. Jag tror det är något vi kan bygga på. Israel skrev under konventionen om folkmord, utan förbehåll, 1951. Och nu står de själva anklagade för att utföra det.
Raji Sourani föddes i Gaza 1953 och har levt hela sitt liv där. Men 21 november i höstas tvingades han slutligen fly. Egentligen mot sin egen vilja.
– Det var efter över 50 dygn av krig. Mitt hus bombades två gånger, men mirakulöst nog klarade vi oss utan skador, berättar han.
– Min fru och min son ville inte skiljas från mig, de ville inte lämna Gaza utan mig. Annars hade jag stannat, helt ärligt. Även om jag uppmanades starkt att lämna Gaza, både av vänner på plats och av folk internationellt.
De flydde via Rafah till Egypten, och sedan har Raji Sourani flugit till Haag för att delta i Sydafikas stämning i Internationella domstolen.
– Det var verkligen inte enkelt att lämna Gaza. Många vänner och släktingar som dödades. Väldigt, väldigt mycket död och förstörelse. Mycket mer än jag någonsin kunnat föreställa mig se i livet. Jag hade inte kunnat föreställa mig fem procent av vad som händer i Gaza ens i mina värsta scenarior. Kan du föreställa dig att 26 000 människor har dödats. Och 65 000 är skadade. Minst en tredjedel av dem kommer att dö, definitivt. För det finns inga mediciner, ingen utrustning, inte ens några sjukhus kvar längre. 75 procent av Gaza är förstört. Och det pågår en massiv folkförflyttning av 1,7 miljoner människor. Det är en ny Nakba som pågår. Det är inte bara folkmord. De försöker pressa oss till Sinai.
Vad kan dagens beslut från ICJ förändra på längre sikt tror du?
– Vi hoppas att ICJ förmedlar beslutet tydligt och starkt. Vi hoppas att Israel rättar sig efter rättsstatens principer, inte djungelns lag. Vi hoppas att grymheterna stoppar. Vi hoppas att Europa vaknar upp och slutar vara en medbrottsling till Israel genom sitt politiska och legala stöd, och sitt godkännande för terminologin om självförsvar. Det finns inget självförsvar för kriminella, aggressivt krigförande ockupationsmakter, säger Raji Sourani.