Så inledde Spaniens socialdemokratiska premiärminister Pedro Sánchez ett tal inför den spanska nationalförsamlingen i november 2023. Han lovade att försöka få EU att följa i Spaniens spår, men också att få Spanien att erkänna en tvåstatslösning oavsett EU:s vägval.
Sánchez leder en koalitionsregering för socialdemokratiska PSOE tillsammans med Sumar – som i sig är en koalition av vänsterpartier.
Ministern för sociala rättigheter, Ione Belarra (Sumar), var mer rättfram i sin kritik. I mitten av oktober sa hon på sitt X-konto att hon deltog i protester för att ”Israel måste sluta med sitt planerade folkmord, den etniska rensning av det palestinska folket som pågår på Gaza-remsan”.
Det ledde till en mindre diplomatisk kris mellan Spanien och Israel.
2023 års sista halva var Spanien ordförande för EU-rådet. I november reste Pedro Sánchez till Rafah, på den egyptiska sidan av gränsen mot Gaza, där han tillsammans med Belgiens premiärminister Alexander de Croo krävde ett omedelbart och varaktigt eldupphör:
– Israels urskillningslösa slakt av oskyldiga civila, inklusive tusentals barn, måste upphöra genast.
I en intervju med TVE sa han att han hyste ”allvarliga tvivel” på att Israel följer internationella humanitära lagar och att ”det vi ser i Gaza är inte acceptabelt”.
Uttalandet ledde till ytterligare en diplomatisk kris. Israel kallade upp den spanske ambassadören i Israel för samtal, och kallade hem sin egen ambassadör i Spanien.
Men Spanien stod på sig.
Sydafrika lämnade i december in en ansökan till internationella domstolen i Haag, ICJ, om en utredning av Israels krigföring i Gaza. I slutet av januari i år kom beskedet att risk för folkmord inte kunde uteslutas, och att Israel var tvungna att vidta en rad åtgärder för att förhindra folkmord. ICJ är FN:s viktigaste organ för juridiska bedömningar och domslut.
Samma dag gick Israel ut med uppgifter om FN-organet UNRWA – den främsta humanitära organisationen på Gaza-remsan. Obekräftade underrättelseuppgifter gjorde gällande att ett antal UNRWA-anställda hade deltagit i attacken den 7 oktober.
Över ett dussin länder – som USA, Tyskland, Storbritannien och Sverige – meddelade efterhand att stödet till UNRWA skulle frysas (Sverige och ett par andra länder har sedan dess ändrat sig) – trots den väldokumenterade, pågående katastrofen på Gazaremsan.
Spanien meddelade däremot att man istället skulle öka biståndet till organisationen med ytterligare 3,5 miljoner euro (cirka 39 miljoner svenska kronor) utöver sitt vanliga bistånd. Den spanske utrikesministern José Manuel Albares menade att UNRWA:s situation var desperat och att det fanns risk att organisationens arbete paralyserades när andra länder frusit sitt bistånd.
Häromveckan meddelade Sánchez att Spanien skulle gå vidare för att erkänna en tvåstatslösning före 2027 och att han är stolt över Spaniens konsekventa hållning.