– Det blir klockan två svensk tid, eftersom alla följer Londonmeridianen, där skottsekunden läggs till klockan tolv.
Allt beror på att jorden är dålig på att hålla tiden jämfört med dagens moderna klockor. Fram till 1950-talet bestämdes tiden globalt utifrån jordens rotation och solens position vid Greenwichobservatoriet i England. Sedan kom de mycket precisa atomuren, som var mer exakta än jordens egen rotation och bara misstar sig på en sekund per 300 miljoner år. I förhållande till dem blev jordens snurrande opålitligt.
– Det finns mycket som påverkar hur fort jorden rör sig. Det handlar bland annat om att tyngdpunkten kan variera. Precis som en konståkare, som ändrar hastigheten i en piruett genom att justera tyngdpunkten, ändras jordens rotation när exempelvis isarna smälter vid polerna eftersom det då blir mer vatten i havet och mer tyngd vid ekvatorn. Jordbävningar påverkar också, säger Per-Olof Hedekvist.
Vad skulle hända om vi inte lade till skottsekunden?
– I det korta perspektivet skulle det inte märkas. Men med tiden skulle solen hamna i otakt med våra klockor.
Hur lång tid skulle det ta innan det blev märkbart?
– Inom 1 000 år skulle vi hamna i en annan tidszon.
Sedan 1972 har skottsekunden lagts till 25 gånger.
– Det är astronomerna som observerar när det börjar bli en skillnad i tid, och då ger de signaler om att det är dags att lägga till en sekund. Sedan fattas beslutet på världskonferensen i radiokommunikation.
Men skottsekunden är under debatt, och det finns de som vill överge systemet och återgå till att mäta tiden efter solen. Ytterligare andra förespråkar parallella tidssystem.
Själv tycker Per-Olof Hedekvist inget särskilt i frågan.
– Från svenskt håll tycker vi att det viktiga är att alla länder kommer överens om att göra på samma sätt. Det vore olyckligt om olika länder mätte enligt olika skalor.
Per-Olof Hedekvist har ansvar för att skjuta till skottsekunden i Sverige, men hela händelsen koordineras internationellt. Den som visuellt vill ”se” skottsekunden kan logga in på den amerikanska sidan Time.gov.
Kommer den att läggas in i andra klockor vi bär med oss, till exempel i mobilen?
– Ja, de flesta som är pålästa kommer att föra in den här extra sekunden i sina system, och det gäller även mobiloperatörer.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.