Under årtionden har Peru också stuckit ut i Sydamerika genom att knappast ha någon egentlig vänster, efter den extrema maoistiska gerillan Sendero Luminosos misslyckande på 1980-talet.
Vänster-turné till häst
Så har det i alla fall varit fram tills Pedro Castillo. En grundskollärare från en småstad som tidigare inte haft några politiska poster, vars ikoniska framträdande varit att turnera runt bland bortglömda byar på hästrygg med en vit cowboyhatt på huvudet. Castillo vill mer än dubblera satsningen på vård och utbildning, till tio procent av BNP, göra universitetsutbildning gratis, dra in skatterabatter för utländska investerare och riva upp eller omförhandla kontrakten med gruvbolag och andra multinationella företag. I den första valomgången i april fick han till allas häpnad 19 procent, flest röster av alla kandidater.
– Castillo visar hur medelklassen i Lima, till och med de som är progressiva, tappat kontakten med verkligheten, säger den peruanska sociologen Ricardo Jimenez till ETC.
– De förstår inte hur arga människor på landsbygden och i fattigare landsändar är, för hur de övergivits av staten, för hur de har sett människor dö utanför sjukhusportarna under det senaste året.
Kampanj i verkligheten
Ricardo Jimenez berättar att Castillo inte förde en kampanj främst via sociala medier utan i ”den verkliga världens sociala nätverk”, som via lärarfacket och böndernas organisationer.
Castillo har en ovanligt konservativ hållning i frågor som abort och Hbtq-rättigheter.
- Det speglar typiska åsikter i den grupp av befolkningen som han kommer ifrån. Men det är mest en personlig uppfattning, han har inte på sitt politiska program att försämra några rättigheter, men i och för sig inte att utvidga dem heller, säger Jimenez.
Splittrande attentat
På söndag avgörs om han lyckas vinna presidentposten. Under de senaste veckorna har Castillos försprång till motkandidaten Keiko Fujimori, dotter till den tidigare diktatorn Alberto Fujimori och långt ut på högerkandidaten, minskat till några få procent. Inte minst tros ett förmodat Sendero Luminoso-attentat som dödade 14 personer ha gynnat henne.
– Hela det mediala etablissemanget har enats i att piska upp rädsla för Castillo, med att han skulle införa kommunism i landet, säger Ricardo Jimenez.
– Attentatet är mycket misstänkt, det är mycket möjligt att det exempelvis är element ur säkerhetstjänsterna som utförde det i Senderos namn för att skrämma upp folk ytterligare.