Pandemin, klimatkrisen, kriget i Ukraina, inflationen och de senaste årens framgångar för högerextrema partier har alla urholkat och tagit fokus från kvinnors villkor. Under den senaste mandatperioden har EU ändå gjort vissa framsteg vad gäller jämställdhet.
Under ledning av Ursula von der Leyen har EU-kommissionen fått sin första kommissionär för jämlikhet, maltesiska Helena Dalli, som har lagt olika förslag med mål att öka jämställdheten. EU har antagit direktiv som ska främja pappaledighet, kvinnlig representation i bolagsstyrelser och lika lön oavsett kön.
Samtidigt har EU-parlamentet och medlemsländerna visat stor splittring i jämställdhetsfrågor, och det kommande EU-valet kan bli ödesdigert. Det visar en ny rapport från kampanj- och biståndsorganisationen Oxfam, som också varnar för att liberaler i Renew-gruppen samt moderater och kristdemokrater i EPP-gruppen ofta avstår från att rösta i jämställdhetsfrågor i EU-parlamentet.
”De partigrupper som arbetar för att hålla jämställdhet på agendan är i omröstningar beroende av ett oförutsägbart EPP,” skriver Oxfam i sin briefing.
Feministisk utrikespolitik
De varnar också för att högerextrema populistiska partier blivit allt mer populära och opinionsundersökningar pekar mot att det kan återspeglas även i EU-valet. Framgångar för ytterhögern skulle troligen stävja EU:s ambitioner att främja jämställdhet, hbtq-rättigheter och uppfyllandet av hållbarhetsmålen i Agenda 2030, enligt Oxfam.
Samtidigt finns det, enligt Oxfam, mycket EU kan göra under den kommande mandatperioden – från att anta ett intersektionellt feministiskt perspektiv inom EU-institutionerna, till att ta fram bättre statistik. EU kan också göra skillnad som biståndsgivare, genom att anta en feministisk utrikespolitik.
– Vissa avgörande EU-initiativ är blinda för jämställdhetsfrågan - det innebär att de ignorerar könsnormer och könsroller, och kan därför bidra till att istället förstärka könsdiskriminering och stereotyper. Ett tydligt exempel är kommissionens gröna giv. Det är obegripligt att den fullständigt ignorerar vilka olika konsekvenser budgetering och policy kan ha för kvinnor och män, säger Evelien van Roemburg, chef för Oxfam Internationals EU-kontor, i ett pressmeddelande.