– Senaste veckornas förlisningar mellan Libyen och Europa innebär en spektakulär ökning och antalet dödsoffer är skrämmande högt, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.
Hittills i år har fler än 2 500 människor dött på medelhavet, enligt International Organization for Migration, IOM. 2015 års dödssiffra var drygt 3 700. Bara under tredje veckan i maj i år drunknade minst 700 människor i tre olika olyckor. Det gör den till den dödligaste sedan april 2015. I fredags upptäcktes ytterligare 104 kroppar som spolats iland vid den libyska kusten. Flyktingbåtarna går nu återigen huvudsakligen från Libyens kust till Italien.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är helt fruktansvärt. Turkietavtalet har inte löst problemet på något sätt. Resorna man gör till Turkiet är korta och det finns till och med människor som simmat över. Resorna där man färdas från Libyen är däremot fruktansvärt farliga, säger Cecilia Wikström (L), Europaparlamentariker.
Ska skickas tillbaka
Överenskommelsen som de 28 EU-länderna slöt med Turkiet i slutet av mars innebär att flyktingar som kommer därifrån till Grekland ska skickas tillbaka. Det har minskat strömmen av syriska migranter mellan de två länderna men inte haft någon effekt på resorna över medelhavet i stort. De som dött på Medelhavet i år är heller inte främst Syrier, utan kommer från länder i Afrika som Somalia, Sudan och Eritrea, enligt UNHCR.
Pieter-Jan van Eggermont fördömer överenskommelsen med Turkiet i starka ordalag.
– Det är ineffektivt och väldigt dyrt. Man får heller inte glömma att stödpaketet som EU kommit överens om att ge Turkiet är högre än Europas samlade bistånd till resten av världen, säger han.
I slutet av maj trappade också Europa upp den så kallade operation Sophia. Krigsfartyg från åtta länder patrullerar nu medelhavet med målet att stoppa flyktingbåtar. Bara under två dagar i slutet av maj stoppades båtar med över 5 600 människor som togs ombord på ett italienskt fartyg.
Vill göra upp med Libyen
EU:s utrikeschef Federica Mogherini vill göra upp med Libyen så att europeiska fartyg tillås patrullera landets territorialvatten, något som ännu inte varit framgångsrikt. Det spekuleras också i att Angela Merkel vill ha en Turkiet-liknande överenskommelse med Libyen. Cecilia Wikström hoppas och tror att det inte sker.
– Libyen är en skurkstat som vi inte kan sluta avtal med, då är vi tillbaka i Khadaffi-tiden. Vad Europeiska utrikestjänsten kan göra är att hjälpa Libyen att upprätta rättsstatens principer och fundament för demokrati så att det blir ett riktigt land och inte en totalt havererad stat som nu, säger Cecilia Wikström.