Minst 100 personer dödades och ytterligare 400 skadades i tisdagens stridsgasattack, enligt biståndskoalitionen Union of Medical Care Organizations. Den syriska regimen misstänks ha utfört attacken. Sjukvårdspersonal på plats säger att det ser ut att handla om sarin, samma gas som dödade över 1 200 människor i augusti 2013. Den syriska regimen tros ha utfört även den attacken, som närapå ledde till en amerikansk militär intervention. I stället gick den syriska regimen med på att låta FN överse utförsel av Syriens saringaslager. Men om allt verkligen fördes ut ur landet är oklart.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hundratals attacker
Sedan kriget inleddes har syrierna attackerats med kemisk gas vid över 170 tillfällen, vilket lett till flera hundra döda utöver de som dog i augusti 2013. Klorin, som varit den vanligaste gasen, är inte tillåtet att använda i krig men kan inte förbjudas helt då det även används inom industrin. Klorin är mindre dödligt än sarin, men är ett effektivt vapen för den som vill terrorisera befolkningen.
Människorättsorganisationer och läkare i Syrien menar att tisdagens attack är symtomatisk för hur president Bashar al-Assad bedriver kriget. När regimen möter hårt motstånd från rebeller straffar de hela områden urskillningslöst, eller rent av med fokus på civila.
Andra diktaturer kan ta efter
Priset för de kemiska attackerna betalas nu av den syriska befolkningen. Men vi är alla förlorare. Det menar flera människorättsorganisationer och analytiker, däribland Richard Guthrie, expert på kemiska vapen.
– Andra diktaturer kan dra lärdomen av Syrien att ett kemvapenprogram kan köpa tid att vinna ett inbördeskrig, sa han förra året på en internationell konferens.
Internationella Röda korset påminde efter attacken om att ”användandet av kemiska vapen är totalt förbjudet under internationell humanitär lag.” Men, påpekar James Sadri, chef för organisationen The Syria Campaign: ”Regler är fullständigt, fullständigt meningslösa om ingen är beredd att se till att de efterlevs.”
Krig mot sjukvården
Strax efter gasattacken i tisdags attackerades sjukvårdspersonal och ett sjukhus som tog hand om drabbade – även detta har i flera år varit en central del av Assads militära strategi.
– Även i tidigare krig har det förekommit attacker mot sjukvårdsarbetare och sjukhus, men den systematiska, avsiktliga och utbredda strategin att stänga ner sjukvård i Syrien saknar motstycke, säger läkaren Samer Jabbour, som varit med och tagit fram en rapport om attackerna mot sjukvårdspersonal i Syrien, till News Deeply.
– Avsaknaden av handlingar för att stoppa detta betyder att det är fritt fram att använda strategin i framtiden. Det är väldigt dåligt för världen.