Sedan valet 2019 har Socialdemokraterna och Mette Fredriksen lett en minoritetsregering med stöd från rödgröna partier i Folketinget – som nu samtliga i egenskap av koalition fått nobben. Istället meddelade Mette Fredriksen under en pressträff att hon försöka få till stånd en blocköverskridande mittenregering och att hon vill börja förhandla med sin huvudmotståndare i dansk politik, högerliberala Venstre.
Mai Villadsen som företräder Enhedslisten kallar beskedet för ett svek mot de ”svaga", mot ”barnen” och mot den ”gröna omställningen”, enligt danska Berlingske.
På Twitter fortsatte hon: ”Mette Fredriksen har vänt ryggen åt en rödgrön majoritet. Ett uppenbart fel och en ny högerdriven socialdemokrati som vi nu ser”.
”Det är djupt deprimerande att S-politik inte vill eftersträva en bärkraftig grön klimatomställning som vårt samhälle så innerligt efterfrågar”, skriver Alternativets partiledare Franciska Rosenkilde på Twitter.
Under valrörelsen kampanjade Mette Fredriksen för ett tätare samarbete över blockgränserna, vilket partierna på högerkanten avfärdade. S blev största parti med 27,5 procent av rösterna. Näst störst blev Venstre på 13,3 procent, som dock gjorde ett katastrofval och backade med över tio procent.
Vill bilda en mittenregering
Under partiets landsmöte den gångna helgen ändrade Venstres partiledare Jakob Elleman-Jensen sin uppfattning och kan nu se ett möjligt samarbete med S, vilket Mette Fredriksen nu har nappat på.
Han hade under valrörelsen gått hårt åt Mette Fredriksen och sagt att han inte litade på henne, vilket nu verkar vara glömt och förlåtet mellan dem båda.
I valet backade de flesta högerpartier. Många av rösterna tros ha gått till det nystartade Moderaterne med den tidigare statsminister för Venstre Lars Løkke Rasmussen som partiledare, som inte lyckades få någon vågmästarroll.
– Jag kan tydligt märka att valkampanjen är bakom oss, säger Mette Fredriksen under pressträffen med hänvisning till att högerpartier tonat ned kritiken mot ett mittenregering.
Enligt Rune Lykkeberg, chefredaktör för danska Information, ansedd som en vänsterinriktad tidning, betonar att det är ännu är för tidigt att avgöra vilka partier som till slut kommer att ingå i Mette Fredriksens regeringsunderlag.
– Det är inte ett definitivt besked från Mette Fredriksen, även om det i dag kan uppfattas som det. Men om det är det, så innebär det här ett rejält skifte inom Socialdemokratiet och dansk politik, säger han.
Precis som Sverige har Socialdemokratiet historiskt sett varit det stora maktpartiet inom dansk politik och stått för en tydlig ideologisk uppdelning mellan två block. Enligt Rune Lykkeberg har samarbete med socialdemokratin varit det enda sättet för mindre vänsterpartier att få inflytande. Därför skulle en regering mellan S och högerpartiet Venstre blir förödande för Enhedslistan.
– Sedan hon blev statsminister 2019 har hon varit den socialdemokrat som gett Enhedslisten mest inflytande. Nu kan hon bli den statsminister från S som allra mest stänger ute partiet.
Enligt Rune Lykkeberg handlar omsvängningen till stor del på grund av alla kriser som pågår samtidigt.
– Du har klimatkrisen, energikrisen, Ukrainakrisen och du har inflationen. Dessutom älskar Mette Fredriksen att kalla beslut för historiska, det gjorde hon även under presskonferensen. Hon vill på något sätt få till en samlingsregering och förmedla att det är nödvändigt genom att göra det till ett historiskt beslut, säger han.
Men till skillnad mot regeringsbildningen och socialdemokratin i Sverige har Mette Fredriksen det parlamentariska läget på sin sida. Rune Lykkeberg menar att hon kan alltid söka sig tillbaka till en rödgrön majoritet i Folketinget om förhandlingarna skulle fallera med Venstre. Han tror däremot inte att S skulle förmå att infria sina vallöften i en regering med Venstre.
– Min bedömning är att de kommer misslyckats med åtgärder till att förbättra välfärden och skynda på klimatomställningen. Möjligen kan de lättare genomföra ekonomiska reformer, säger han.