Något man befarar kommer leda till att fler flyktingar omkommer på havet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi är oroliga för säkerheten. Ska vi göra räddningsoperationer måste vi säkerställa att vi kan göra det på ett korrekt sätt, säger svenska Rädda barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin till Sveriges Radio.
Den libyska flottan underströk under en presskonferens i torsdags att utländska fartyg ska hålla sig borta från den sök- och räddningszon som sträcker sig 70 sjömil ut från landets kust.
Välkomnas av Italien
Läkare utan gränser blev i samband med detta varnade av den italienska sjöräddningscentralen för de hot som föreligger från den libyska flottan. Därefter valde organisationen att kalla tillbaka sitt räddningsfartyg Prudence.
– En av våra båtar har attackerats av libyska kustbevakningen tidigare. För att fortsätta vill vi ha garantier från Libyen att vi kan utföra vårt arbete obehindrat, säger Läkare utan gränsers ordförande Katrin Kisswani.
Italiens regering har välkomnat siffrorna som visar att 50 procent färre flyktingar kom till landet under förra månaden, sannolikt som en direkt följd av de hårdare tagen mot smugglare, som finansieras av EU.
För en dialog
Nu väljer alltså Libyen att skärpa läget ytterligare.
Elisabeth Dahlin förklarar för Dagens ETC att Rädda barnen har funnits på plats i drygt ett och ett halvt år och räddat över 5 000 människor från att drunkna, varav många barn och gravida kvinnor.
– Vi har hela tiden jobbat på uppdrag av den italienska kustbevakningen. Just nu för vi dialog med dem för att reda ut om det går att fortsätta på något sätt, säger hon.
Normalt sett gäller att tolv sjömil utanför fastlandet klassas som internationellt territorium, nu har Libyen utökat den gränsen till 70 sjömil, vilket får allvarliga konsekvenser för räddningsarbetet, konstaterar Elisabeth Dahlin.
– Med tanke på den otroligt dåliga skick som de här flyktingbåtarna befinner sig i är det frågan om det är meningsfullt att finnas så långt ut från land. Det är en bedömning som vi måste göra. Vi måste också bedöma om det är säkert för vår personal, säger hon.
Vet ni varför Libyen skärper läget? Handlar det om påtryckningar från EU?
– Det vet vi inte. Det vi däremot vet är att Libyen inte är en säker plats för många människor och det finns inte på kartan att vi kan medverka till att återföra flyktingar dit. Det råder fruktansvärda villkor i Libyen för människor på flykt, med barnarbete, slavarbete, misshandel och våldtäkter, säger Elisabeth Dahlin.