Men det är något som landets tredje största parti, det högerradikala Frihetspartiet (FPÖ), har velat ändra på.
I maj i år briserade en jättelik politisk skandal när det dök upp en dold videoinspelning från Ibiza, som visade hur FPÖ:s dåvarande ordförande hade haft ett hemligt möte med vad han trodde var en rysk oligarkdotter. Videon var från 2017 och senare på året skulle Österrike ha parlamentsval. FPÖ erbjöds ekonomiskt stöd från oligarken. Strache föreslog att oligarken som tack skulle få tillgång till statliga kontrakt i Österrike, om FPÖ kom till makten.
Erbjöd ryssarna en tidning
Strache förespråkade även att ryska oligarkintressen kunde köpa Kronen Zeitung. Han sa att tidningen kan omstöpas till att bli ett organ som gynnar FPÖ politiskt, om man sparkar vissa journalister och ersätter dem med lojalister. Strache sa att han vill ha ett likadant, regeringsfångat medielandskap som i Ungern.
När videon offentliggjordes satt FPÖ i koalitionsregering med det konservativa partiet ÖVP och Strache var landets vicekansler. Skandalen ledde till att Strache avgick från ämbetet och lämnade som partiordförande. Regeringen kollapsade och den konservativa rikskanslern Sebastian Kurz fälldes i en misstroendeomröstning i parlamentet.
Nu på söndag äger det viktiga nyvalet rum.
Radar upp grova skansler
Skandalen kring ”Ibizavideon” satte fingret på många akuta frågor i Österrike. Om vilka relationer FPÖ, som är pro-Putin, har till Ryssland och dess regeringslojala oligarker. Om FPÖ:s hotfulla syn på pressfrihet – och huruvida detta är ett hot mot landets stabilitet?
Några kilometer ner för Donaukanalen har organisationen Mauthausenkommittén sitt kontor. Organisationen tar sitt namn från ett nazistiskt koncentrationsläger och bildades av Österrikes judiska församlingar, den katolska kyrkan och fackförbund för att utbilda om Förintelsen och rasism.
Mauthausenkommitténs ordförande Christa Bauer vill först och främst påminna om att Ibizavideon är långt ifrån den enda skandal FPÖ varit inblandat i.
– Tidigare i månaden publicerade vi en tredje lägesrapport där vi samlar exempel på partiföreträdares rasistiska utspel, islamofobi, antisemitism och referenser till nationalsocialismen, säger hon.
”Det är att korsa gränsen”
Den senaste skandalen dök upp i mitten av september, när en äldre kvinnlig partiföreträdare deltog som talare i en högerextrem marsch i Wien. Huvudarrangören är en ledande profil i den österrikiska identitära rörelsen, en grupp som terroristen och moské-massmördaren i nyzeeländska Christchurch donerade pengar till.
– Oavsett vad som händer så reagerar FPÖ alltid på samma sätt. De talar om ”isolerade incidenter” och målar ut sig själva som offer, som förföljda. Och de sparkar bara sällan ut sina medlemmar som är inblandade i skandalerna, säger Christa Bauer.
FPÖ har reagerat likadant på Ibizavideon och den påföljande regeringskollapsen. Det var inte deras fel, de är utsatta för en komplott menad att undergräva deras politiska mandat. Christa Bauer hör istället de många kritiker i den demokratiska sfären, som anser att skandalen har gett ännu mer bevis för FPÖ:s auktoritära natur.
– De gör inte någon hemlighet av att de beundrar både Putin och Ungerns premiärminister Orbán. Men när Strache sa rakt ut att han ville se landets största tidning såld till ryska intressen... Det är att korsa en gräns. Det är Kronen Zeitung som lägger grunden till den politiska debatten i Österrike. Förvandlar man en sådan tidningen till ett propagandamedium så förändrar man samhället.
Efter Ibizavideon har Christa Bauer sett flera hoppfulla reaktioner. Fler österrikare har på ett eller annat sätt börjat engagera sig mot högerextremism. Mauthausenkommittén får ta emot många fler orosanmälningar om rasism och FPÖ:s utspel. Det visar att fler människor visar civilkurage. Men samtidigt har konsekvenserna inte blivit just lika stora som man först kunde tro.
Skapar oro bland väljare
I omvärlden skildrades Ibizavideon många gånger som en nästan rolig händelse. Radikalhögern tappade byxorna, regeringen kollapsade, rättvisa skipades. Vengaboys gamla 90-talshitsång ”Going to Ibiza” toppade låtlistorna på nytt. Men för många österrikare var detta inte alls lustigt, utan en djupt obehaglig sak som visade att något är fel med samhället. Det har lett till en växande, generell misstro mot politiker – medan FPÖ:s kärnväljare stannat kvar hos partiet.
– När videon först dök upp så hade vi väl alla en förhoppning om att det skulle hjälpa folk att se sanningen. Men några veckor senare gick ändå väldigt många österrikare och röstade på FPÖ i EU-valet. Det var inte de konsekvenser vi hade väntat oss, säger Christa Bauer.
I en undersökning genomförd i september har också fyra av tio österrikare uttryckt att de fruktar att landets demokrati är under hot. Även om man bör akta sig för att dra allt för stora alarmistiska slutsatser kring sådant, ser Christa Bauer att sådana känslor är relaterade till den politiska situationen.
– Politiken ger antingen folk trygghet och intrycket av att allt är under kontroll – eller att det inte är det. I det senare fallet skapar det oro.
”Tyst från konservativa ÖVP”
Både FPÖ och de konservativa späder också på denna rädsla, menar Christa Bauer, genom att man pekar ut flyktingar som farliga och som våldtäktsmän. Den retoriken har varit konstant, varför inget av partierna har skadats allvarligt av Ibizavideon. Och den många FPÖ-kritiker nu tror, är att samma koalitionsregering som existerade fram till i maj kan komma att bildas igen efter valet på söndag.
– Se här, säger Christa Bauer. Vi har skickat ut en officiell förfrågan till samtliga partier om hur de ser på att samarbeta med FPÖ. Alla har väldigt snabbt svarat nej. Förutom de konservativa i ÖVP, från dem är det bara tyst.