Turkiets regering svarade med att i torsdags beordra tomma läktare vid idrottsevenemang och en stängning av landets grund- och gymnasieskolor. Eleverna går på lov den 16 mars, därefter kommer de och även allt fler universitetsstudenter att övergå till undervisning över nätet, eller också över TV och telefon.
Paul Levin, chef för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, säger att en spridning av coronaviruset i Turkiet på flera sätt kan få förödande konsekvenser, inte minst för den för landet så viktiga turistnäringen.
– Ett snabbt utbrott kommer att ställa hård press på den turkiska sjukvården, som i alla andra länder, och tidpunkten är illa vald med tanke på att den turkiska ekonomin redan är svårt sargad. Den räddas för närvarande av kraftigt sänkta oljepriser, säger Paul Levin.
Resoluta åtgärder
Åtgärderna från regeringen är resoluta. Men samtidigt har det funnits en växande oro för att coronaviruset redan funnits i Turkiet sedan tidigare och att det finns ett mörkertal av smittade.
Viruset har spridit sig i världen genom människors resande. Istanbul Airport är en av världens största och mest trafikerade flygplatser, och utgör också huvudsätet för Turkish Airlines som flyger till fler länder än något annat flygbolag. Flera länder, som USA och Singapore, har rapporterat att smittade personer anlänt med plan från Istanbul. Viruset nådde Nigeria i februari via ett plan från Turkish Airlines. De rapporterna går alltså tvärs emot den turkiska regeringens uppgifter.
Tvingats hålla tyst
Gränsen mellan Turkiet och Iran stängdes först i slutet av februari, trots att viruset då redan hade svept över Iran med förödande konsekvenser. En boende i det kurdiska sydöstra Turkiet, som gränsar mot Iran, berättar för Dagens ETC på telefon om en utbredd oro ute på gatorna och rykten om åtskilliga virusrelaterade dödsfall i gränstrakten, som läkare vid sjukhusen tvingas hålla tyst om.
Uppgifterna är inte bekräftade. Men en sådan ryktesspridning vittnar om den låga tilltro stora delar av befolkningen har till president Erdogan och till den turkiska staten.
Åtskilliga regeringar, den svenska inkluderad, kan med rätta kritiseras för sitt agerande kring coronaviruset. Flera makthavare har också valt att utnyttja viruset för egen politisk vinnings skull. Desinformation sprids om virusets ursprung. Att den turkiska regeringen hävdar att viruset har kommit till landet från Europa passar förstås bra i och med Erdogans infekterade konflikt med EU kring de tiotusentals migranterna vid den turkisk-grekiska gränsen. Kanske blir coronaviruset snart en del av Erdogans ordkrig med EU.
Flyktingar extra sårbara
Ett parallellt, mycket allvarligt scenario kommer också uppstå om viruset får fäste bland de 3,6 miljoner syrier som idag lever i Turkiet. Landet hyser idag högst antal flyktingar i hela världen. Även om de formellt har tillgång till den turkiska sjukvården så har majoriteten av dem sämre resurser och lägre levnadsstandard än de flesta turkiska medborgare, vilket lär göra dem ännu mer sårbara.
Skräckscenariot är att viruset får stor spridning bland dessa syrier och att det eldar på den redan växande främlingsfientligheten mot flyktingar i Turkiet, där viruset framställs som en smitta bland ”de andra”. Hur agerar EU då? Kommer det leda till att EU måste omförhandla det idag bräckliga flyktingavtalet med Turkiet, i syfte att hjälpa de då ännu mer utsatta flyktingarna?