BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Fotbolls-VM 2014, som hölls i Brasilien, skulle bli en uppvisning av Brasiliens storhet. Brasiliens socialpolitiska fiasko blev dock kanske ännu värre än de sju mål de släppte in mot Tyskland i semifinalen det året. Det var fuskbyggen, korruptionsskandaler och vad som närmast kan beskrivas som ett krig mot landets fattiga befolkning. Tusentals familjer i favelorna, kåkstäderna, fördrevs från sina hem för att göra plats åt arenor, parkeringsplatser och skrytbyggen. Samtidigt mångdubblades antalet som dödades av polis i de fattiga kvarteren de sista månaderna innan VM.
Även inför detta mästerskap finns oro för polisvåld. Amnesty international släppte förra veckan en rapport om ökade antal dödsfall orsakade av polisen i samband med mästerskap.
– Brasilien ser ut att ha lärt sig väldigt lite från de misstag som gjorts över åren när det gäller människors säkerhet. Policyn ”skjut först, fråga sedan”, har gjort Rio de Janeiro till en av världens dödligaste städer på jorden, säger Atila Rogue, chef vid Amnesty i Brasilien.
Ett växande budgetunderskott
Andra problem inför sommar-OS i Rio de Janeiro i år är den förorenade bukten utan för Rio de Janeiro, som inte kommer hinna saneras för de avloppsproblem som förpestar vattnet där tusentals turister förväntas bada i sommar och där seglingstävlingarna ska gå av stapeln. Men inget fiasko är så illavarslande som den fem kilometer långa cykelbanan som byggdes längs med den vackra kusten utanför Rio de Janeiro.
Kommunen byggde den ståtlig cykelbanan som minnesmonument för sommar-OS, på stål- och betongpelare högt över den vackra kusten utanför stadsdelarna Leblon och São Conrado. Cykelbanan uppskattas ha kostat 100 miljoner kronor och lyfts i en båge över den klippiga kusten och hyllades för den spektakulära utsikten. Men redan någon månad efter invigningen den 17 januari klagade byggexperter på förslitningar på betongen. I mitten av april slog en våg upp som gjorde att ett trettio meter långt avsnitt av cykelbanan rasade mot klipporna därunder, med två cyklister som föll till sin död. Dåliga byggmaterial och rasrisk är ett återkommande problem i Brasilien.
Det är inte bara skrytbyggen som rasar i Brasilien. Ekonomin har varit i fritt fall sedan 2012 och ännu värre är det i den oljerika delstaten Rio de Janeiro. I juli 2014 tvekade inte lärarna att strejka mitt under fotbolls-VM när pengarna i stadskassan helt enkelt tagit slut. Ekonomin har bara blivit värre sedan dess och både i stadshuset och i delstaten Rio de Janeiro kämpar Michel Temers parti PMDB, som styrande parti, med växande budgetunderskott. Under april och maj i år har stora demonstrationer och social oro drabbat staten till följd av protester från skolbarn, studenter och lärare. Rio de Janeiro är inte särskilt väl förberett för OS. En ny viktig tunnelbanelinje som blir viktig för OS-turisterna förväntas bli klar bara några dagar innan invigningen. Uppstår någon sorts komplikationer eller strejker, så kommer förseningarna att skapa kaos i OS-firandet
Michel Temers regering har utlovat ett stålbad på sociala rättigheter i Brasilien. Mellan fyra och fem tusen statliga jobb ska bort, och Michel Temer förväntas sätta kniven i det statliga pensionssystemet. Förutom detta vill Michel Temer luckra upp lagen som förbjuder slavarbete, frånta transpersoner vissa rättigheter som vunnits under den förra regeringen och privatisera flera statliga verksamheter. Många fruktar att Michel Temer planerar att ta tillbaka den mark som lämnats ut till ursprungsbefolkning och slavättlingarnas små kommuniteter – Quilombos. Michel Temers regering har brännmärkts av Dilma Rousseff och flera grannländer som en kuppregering. Snarare än det löfte om stabilitet och lugn som Michel Temer utlovade i sitt invigningstal banar denna hårdnackade ekonomiska politik för att slita landet i stycken under sociala oroligheter.
Jucá avgår efter avslöjande
Den nya högerregeringen i Brasilien har de senaste veckorna skakats av avslöjanden om president Michel Temers närmaste medarbetare, ministern Romero Jucá, planerade maktövertagandet för att stoppa utredningen Operation biltvätt, i vilken ett tjugotal kongressledamöter, flera senatorer och även ministrar misstänks ha varit inblandade. En av de nyutsedda ministrarna misstänks till och med för mordförsök. Operation biltvätt är den största korruptionshärvan i Brasiliens historia.
En bandinspelning som läckt visar hur högerpolitikern Romero Jucá, försökte stoppa en korruptionsutredning mot honom och andra politiker och det var därför han övertalade Brasiliens kongress att ställa president Dilma Rousseff inför riksrätt.
Avslöjandet uppdagades under tisdagen och Romero Jucá, som inte hunnit sitta som planeringsminister i mer än två veckor efter maktövertagandet, meddelade omedelbart att han avgår.
Rousseffs regeringskris
Dilma Rousseff har sedan 2012 tampats med både en krympande ekonomi, låga oljepriser och dåliga skatteintäkter. I regeringen tillsammans med Dilma Rousseff har det ingått ministrar från flera mindre partier, från kommunistiska PCdoB till högerpartiet PMDB. I mars månad hoppade PMDB av regeringssamarbetet och gick i opposition, men vicepresidenten Michel Temer avgick inte. Detta för att kunna ta över presidentmakten om Dilma Rousseff blev avsatt. Dilma Rousseff är medlem i Arbetarpartiet, PT. Hon har ett förflutet som ordförande för det statliga oljebolaget Petrobras. Hon valdes till president 2010 och återvaldes 2014.
Under den andra mandatperioden har två politiska skandaler skakat regeringen. Den största är en korruptionsutredning som av kriminalpolisen kallats för Operacao Lava Jato, eller Operation biltvätt. Det började med mindre avslöjanden om mutskandaler men växte sedan och flera av de misstänkta kunde spåras till det statliga oljebolaget Petrobras högsta styrelse. Ordförande för styrelsen var vid tidpunkten för korruptionen Dilma Rousseff, som hunnit bli president vid skandalens uppdagande.
Operation biltvätt är den största korruptionsskandalen i Brasiliens historia. Stora protester har brutit ut mot regeringen på grund av dess oförmåga att få bukt med korruptionen och många pekade ut Dilma Rousseff som en korrumperad politiker. Än i dag har inga mutbrott kunnat kopplas till president Dilma Rousseff, vare sig inom eller utanför hennes uppdrag som ordförande för Petrobras. En av de misstänkta i skandalen är Dilma Rousseffs valkampanjschef från både valet 2010 och 2014, João Santana. Han misstänks ha upprättat bulvanföretag för att tvätta mutpengar för statliga oljebolaget Petrobras.
Planerade protester
På Cannes filmfestival den 17 maj gjorde Aquarius filmteam en protest på röda mattan, och höll upp skyltar med texten ”Brasilien är inte en demokrati”. Regissören Kleber Mendonça Filho, som alltså var nominerad till guldpalmen, protesterade bland annat mot att kulturministeriet lades ner av den nya regeringen. En annan som uttalat sig är Wagner Moura, känd från Netflix-succén Narcos. Tusentals skådespelare och musiker har protesterat mot beslutet, tusentals har ockuperat byggnader och gator för att visa sitt missnöje. Regeringen har nu meddelat att de återupprättar kulturministeriet.
Tusentals demonstranter har redan gett sig ut på gatorna i Sao Paulo och andra stora städer i Brasilien. Två tusen demonstranter gick in i bostadsområdet och ockuperade ett torg nära hans bostadsadress.
En av talarna var en företrädare för de taklösa arbetarnas rörelse, MTST, Guillermo Boulos.
– Herr Temers gata är under belägring av det brasilianska folket och vi vilar inte innan han åkt ut. Vi kommer slå läger här så länge vi behöver. Det här är ett lyxigt kvarter men vi tar över alltihop, sade Guillermo Boulos i ett högtalarsystem.
Den 10 juni förväntas en nationell protestdag för att avsätta interimspresident Michel Temer. I en opinionsundersökning som gjorts efter maktövertagandet vill över 60 procent att även Michel Temer ställs inför riksrätt.
Den femte augusti inviger Michel Temer sommar-OS i Rio de Janeiro. Sedan regeringsbytet har demonstrationerna avlöst varandra myndighetsbyggnader har ockuperats av arga medborgare. Flera sociala rörelser och fackförbund förväntas protestestera vid OS-invigningen. En sammanslutning av fackliga organisationer och sociala rörelser, Povo Sem Medo (Folket utan rädsla) förväntas protestera vid invigningen, men uppger att de hoppas att Michel Temer ska ha tvingats från sin post innan dess.
Rio de Janeiros borgmästare, Eduardo Paes, är oroad av de politiska oroligheter som uppstått efter maktövertagandet, rapporterar New York Times.
– Det är precis det här vi inte vill skall hända för tillfället. Det är inte lätt att hålla ett OS under rådande omständigheter i Brasilien, sade Eduardo Paes.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.