”Högerns ockupation av public service saknar motstycke, både vad gäller tillvägagångssätt och omfattning.” Det säger Vittorio Di Trapani, ordförande för det italienska journalistfacket FNSI, i en intervju med La Repubblica. Uttalandet kommer efter att premiärminister Giorgia Melonis högerextrema regering drivit igenom en rad förändringar i public service-bolaget Rai. Bland annat är det nu tillåtet för politiker att tala utan tidsbegränsningar eller inblandning av journalister i Rais tv-kanaler.
Nyhetsuppläsare på Rais tre största kanaler läste förra veckan upp ett uttalande från facket Usigrai, i vilket de anklagar regeringsmajoriteten för att ”göra Rai till sin megafon”. Även om något liknande aldrig har hänt förut, så har Rai alltid haft en koppling till politiken, förklarar Edoardo Novelli, professor i politisk kommunikation och mediesociologi vid Roma Tre-universitetet.
– Det har varit tradition att när ett politiskt parti eller en ny politisk majoritet tar vid, så byter de vissa regler och vissa människor på Rai.
Tvingas till censur
Men efter att Giorgia Meloni och hennes parti Italiens bröder bildade regering 2022 har kontrollen blivit alltmer ingripande. Det senaste året har chefer och programledare blivit utbytta och journalister tvingade till censur, skriver The Jacobin. Det är nu nästan omöjligt att rapportera negativt om regeringen, och det finns ett uttalat förbud för gäster, journalister och programledare mot att kritisera Israel.
Giorgia Meloni kommer från den nyfascistiska rörelsen, som länge har varit exkluderad från mainstreampolitiken. Nu har hon och hennes regering ett starkt hämndbegär, säger Edoardo Novelli.
– Hon säger att Rai har styrts av vänstern de senaste 20 åren, men det är helt enkelt inte sant. När Berlusconi var premiärminister kontrollerade han både public service och privata medier.
Men det är oklart hur lyckad propagandan har varit. Rai har fått smeknamnet ”Tele-Meloni” och sedan regeringen tillträdde har bolaget förlorat en halv miljon tittare, skriver The Jacobin (även om Rai länge har förlorat tittare).
Flera strejker
Det Europeiska gröna partiet uppmanar EU-kommissionen att utreda den italienska regeringens styre över Rai. Hittills har kommissionen bara utfärdat en varning, och avser inte att vidta åtgärder, skriver EU News.
– Meloni vill förvandla italienska medier till obegränsade propagandakanaler för de styrande partierna, säger Bas Eickhout, en av de ledande valkandidaterna för det Europeiska gröna partiet, till The Guardian.
Vid AGI, Italiens näst största nyhetsbyrå, har journalister hållit flera strejker, efter att företaget kan komma att säljas till Antonio Angelucci, som sitter i regeringen med det högerpopulistiska partiet Lega. Till The Guardian säger Vittorio Di Trapani att Italien är i en ”ungersk glidning”. Ungern har flyttats ned från plats 40 till plats 85 på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, på bara tio år.