Sedan dess har oroligheterna fortsatt och nu gått in i extra känslig fas eftersom medlemmar ur det styrande partiets milis misstänks för att göra räder in i Tanzania, dit flera hundratusen flyktingar från Burundi tagit sin tillflykt. Milisen anklagas för att gå in i flyktinglägren och döda politiska flyktingar. I dag har cirka 250 000 människor flytt från Burundi till framför allt Tanzania och Rwanda.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Än mer känsligt är att Pierre Nkurunziza anklagas för att samarbeta med grupper som låg bakom folkmordet i Rwanda och som senare etablerat sig i Kongo. Ett sådant samarbete ökar riskerna betydligt för väpnade konflikter där även andra stater kan komma att medverka.
”Kommer inte tillåta folkmord”
Rwandas ledare har sagt de inte kommer att tillåta ett folkmord i Burundi och att de kommer att invadera om de ser att risken finns. Rwandas krigsmakt är betydligt starkare än Burundis och ingen tvivlar på att rwandierna kan krossa allt motstånd. Efter folkmordet i landet styrs Rwanda i praktiken av personer ur folkgruppen tutsis som också kommer att göra allt för att skydda sina fränder i grannlandet. Det är ungefär samma storleksförhållande mellan folkgrupperna i Rwanda och Burundi; cirka 80 procent är hutus medan 20 procent är tutsis.
Afrikanska unionen har tidigare sagt att de är redo att placera 5 000 soldater i Burundi för att förhindra ett inbördeskrig och ett folkmord. Åtgärden har dock hittills blockerats av Burundi.
Diplomatiska källor berättar också om hur man försöker flytta en del av FN:s styrka i Kongo, MONUSCO, som består av 20 000 soldater, till Burundi.
Övergrepp mot oppostionella
Berättelser om övergrepp mot människor som inte aktivt stöder presidenten kommer från hela landet. I de flesta fall är det unga män ur ungdomsförbundet/milisen Imbonerakure som ligger bakom.
Ledande hutu-ledare, som senatens ordförande Révérien Ndikuriyo, talar om att det är dags att ”utrota och pulvrisera” motståndarna och kallar dem för ”kackerlackor”. Det är samma språkbruk som användes om tutsis före folkmordet i grannlandet Rwanda.
Samtidigt är landets ekonomi i fritt fall. EU har slutat betala ut pengar direkt till regeringen i Burundi så länge landet inte deltar i fredssamtal. Detta gör att det inte finns pengar till löner för de statsanställda.
De biståndspengar som fortfarande betalas ut till regeringen går i princip helt till militären och polisen. Vice presidenten i landet har uppmanat både diplomater och andra medborgare i länder som upphört att betala bistånd att lämna landet eller ansöka om turistvisum.
Under tiden, utan att någon ingriper, fortsätter mördandet och arresteringar av medborgare, i hög grad tutsis, som inte stöder president Pierre Nkurunziza – som är devot religiös och tillhör rörelsen av återfödda kristna i landet. Han var tidigare ledare för den största hutumilisen under de tidigare inbördeskrigen som krävde cirka 600 000 döda.