Även på Island röstades det nyligen igenom ett förslag till generösare abortlagstiftning. Den nya lagen, som träder i kraft den 1 september 2019, gör det möjligt att göra abort fram till vecka 22 på Island.
Restriktiv på flera håll
Men på flera andra håll i Europa är lagstiftningen fortfarande mycket restriktiv. I Polen tillåts kvinnor enbart göra abort om fostret eller kvinnans liv är i fara, samt vid våldtäkt eller incest.
För två år sedan stoppades ett lagförslag från det konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa om att förbjuda aborter helt, efter massiva protester.
– Protesterna har fått oss att tänka efter och det har varit en lektion i ödmjukhet för ledningen, sa utbildningsminister Jaroslaw Gowin då.
Totalförbud i flera stater
I flera av det mindre europeiska staterna råder det dock totalförbud mot abort, oavsett omständigheter. Malta är en sådan stat. Här är fortfarande 95 procent av befolkningen kritisk till generösare abortlagar, enligt maltatoday.com.
Trots det finns tecken på att opinionsvindarna håller på att vända. Inför EU-valet i maj anordnades manifestationer via sociala media som engagerade hundratals aktivister.
– Det rör sig fortare nu än vi sett på 10 år, säger Lara Dimitrijevic, ordförande för Malta’s Women Rights Foundatation, till Politico.
Andra stater som praktiserar ett totalförbud är de katolska mikrostaterna Andorra, San Marino och Gibraltar.
Hårdaste abortlagarna
Det lilla brittiska öriket Gibraltar har de allra hårdaste abortlagarna i Europa – straffet för att bryta mot lagen är livstids fängelse. Därför beger sig gibralitiska kvinnor vanligtvis till Spanien för att göra abort, där man praktiserar en generösare lagstiftning.
En av kvinnorna som korsat den spanska gränsen, i syfte att göra ingreppet, är Rosalina Olivia.
– Jag förstår inte hur vi kan vara en del av EU, en del av Storbritannien, och samtidigt avvika så mycket i det här avseendet. Det är löjligt, säger Olivia till BBC news.
Brexit oroar
Abortvänliga förespråkare oroar sig nu för att Brexit ska försvåra för kvinnor att ta sig över gränsen för att göra abort. Röster höjs även om att illegala och osäkra kliniker kommer bli allt vanligare i kölvattnet av unionsseparationen.
Marlene Hassan Nahon är den enda parlamentsledamoten från Gibraltar som är för en avkriminalisering:
– Vi är ett samhälle som präglas enormt av den religiösa lobbyn. Det är uppenbart att vår lagstiftning kring abort är extremt utdaterad, särskilt när det gäller livstidsstraffen, säger Marlene Hassan Nahon, till BBC News.