Ungerns regeringsparti Fidesz drev som väntat igenom ett lagförslag i landets parlament på måndagen, som förlänger ett undantagstillstånd utropat tidigare i mars med anledning av coronaviruset. Under detta tillstånd får premiärminister Viktor Orbán nu också en kraftigt utökad makt och kan styra landet genom dekret.
Parlamentets inflytande blir i princip fruset och Orbán kan åsidosätta existerande lagstiftning. Inga val eller bindande folkomröstningar kommer arrangeras. Vidare så riskerar alla personer som sprider vad regeringen anser är icke sanna eller ”agiterande” uppgifter relaterade till coronakrisen upp till fem år i fängelse.
Lagen saknar slutdatum och Orbán kan behålla sin makt tills vidare. Den nya lagstiftningen kan endast rivas upp med stöd av en två tredjedels majoritet i parlamentet – precis en sådan som Fidesz har.
I april 2020 är det tio år sedan Orbán och Fidesz kom till makten och under detta decennium har Ungern genomgått en radikal förändring som kraftigt försvagat de demokratiska funktionerna. Med Orbáns dekrestyre på plats har demokratin nu i praktiken satts på undantag, anser kritiker.
Under måndagen och veckan dessförinnan har ett flertal överstatliga organ och demokratiförsvarande institutioner uttryckt mycket stor oro över undantagslagen. EU-kommissionen har endast kommit med ljumma uttalanden och sa på måndagen att man skulle utvärdera Ungerns undantagslagar. Samtidigt har Orbánregeringen hånat och fördömt den internationella kritiken, som man anser är försök att påverka Ungerns interna angelägenheter.
Vissa bedömare har menat att undantagslagen i slutändan kan slå tillbaka mot Orbán själv, i händelse av att coronaviruset drabbar Ungern väldigt negativt. Premiärministern bär ju i teorin ansvaret då. Men till saken hör att Orbán är en mycket slug och pragmatisk populist som tidigare gång på gång lyckats ge andra grupper skulden för problem, vilket gynnat honom själv.
Tiotusentals människor dör i skrivande stund av ett pandemiskt virus och världsekonomin är i fritt fall. Men det betyder inte att Ungerns politiska utveckling är någon petitess i sammanhanget. För i det Europa vi så småningom kommer leva i när coronaviruset har nedkämpats – vill vi att här ska finnas mer, eller mindre demokrati?