Turkiets oppositionskandidat Kemal Kilicdaroglu lovar ”radikala innovationer inom alla områden från ekonomi till demokrati, rättvisa till säkerhetspolitik”, vilket står att läsa i partiets valbroschyrer.
Bild: Sofie Axelsson
Dagens ETC
Med drygt två veckor kvar till Turkiets president- och parlamentsval står mycket på spel. Kommer Turkiet kunna gå mot en demokratisk utveckling eller väljer man istället en autokratisk ledare?
Det låter som ett gladlynt dansband från den svenska glesbygden som på högsta volym spelar på en sidogata i Istanbul. Men en aggressiv stämma överröstar den svängiga melodin. Det visar sig vara Turkiets president Recep Tayyip Erdogans valkampanjsbil som kör förbi. I valrörelsen liksom i hans tidigare politiska gärningar blandar Erdogan gärna en nypa tradition med en nypa hot.
”Erdogan har en bild av sig som han har odlat under de senaste 20 åren, den är både söt och sur: han är autokratisk, men effektiv”. Så beskriver den turkisk-amerikanska statsvetaren Soner Cagaptay Turkiets president i en intervju med The Guardian.
”Vad som händer, händer”
Det stora vallöftet som Erdogan och hans parti APK hittills presenterat, inför president- och parlamentsvalet den 14 maj, är att stärka ekonomin och förhindra en rusande inflation. Hans lösning? Göra den fria marknaden ännu friare.
– Vi kommer att tvinga tillbaka inflationen till ensiffriga tal och definitivt rädda vårt land från detta problem, sa han under ett valkampanjsmöte i Ankara i mitten av april.
Förtroendet för Erdogan ligger fortfarande på höga nivåer enligt opinionsundersökningar, men responsen efter jordbävningen i sydvästra Turkiet har naggat framgångarna i kanten. Kritiska röster har pekat på att de enorma konstruktioner som byggts under APK:s ”byggboom” de senaste två deccenierna varit fuskbyggen. Det vill säga, en bidragande orsak till att över 50 000 människor dog, över 100 000 människor skadades och över två miljoner människor förlorade sina hem.
”Vad som händer, händer, det här är en del av ödets plan”, var Erdogans omedelbara svar efter katastrofen. Men i kölvattnet av befolkningens ilska och närmare presidentvalet har den turkiska presidenten fått byta spår. Han lovar nu att tio drabbade regioner kommer att få sina bostäder återuppbyggda inom ett år.
Griper meningsmotståndare
En annan valstrategi som Erdogan har är att upprepat förlöjliga och hota sina politiska motståndare. Eller fängsla dem. I dagarna greps över 110 personer – bland annat jurister, journalister och politiker från det kurdiska partiet HDP – i den kurdiska staden Diyarbakir. I december förra året dömdes oppositionspolitikern och Istanbuls överborgmästare Ekrem Imamoglu till två och ett halvt år i fängelse för att ha ”skymfat” presidenten.
Det är många som vill bli av med Erdogan. Hela sex partier, däribland socialdemokrater, nationalister och islamister, har tillsammans skapat en koalition bakom presidentkandidat Kemal Kilicdaroglu från socialdemokratiska CHP, som även kallas för Turkiets Gandhi. Han vill leda Turkiet mot en fullvärdig demokratisk utveckling.
Kandiderar gör även Muharrem Ince (Homeland party), känd för sina tiktokdanser, och som ökar i populäritet i opinionsmätningar. Enligt experter skulle röster på Ince kunna innebära en urvattning av oppositionens röster. Men det kan också innebära att man tar fler av Erdogans röster. Även högerpopulisten Sinan Ogan ställer upp i presidentvalet men förväntas inte få mer än ett par procent av rösterna.
Avbröt valmöte
Erdogan verkar känna av pressen från oppositionen. I veckan avbröt han ett valmöte mitt i en livesändning och har inte medverkat i de senaste dagarnas planerade valmöten. Anledningen var enligt honom själv magont på grund av stress.
– På grund av mitt fullspäckade schema kan sådana problem uppstå då och då, sa han vid sändningen.
Enkät: Hur känns atmosfären? Vilken är din viktigaste valfråga?
Zülal Ceren
19, Student, Saltikl
– Alla är nervösa just nu. Vi ser idag den största splittringen mellan vänster och höger någonsin.
– De behöver fixa ekonomin och den politiska hanteringen av ekonomin. Jag röstar för första gången, jag vet hur jag ska rösta men är rädd för resultatet.
Suzan Üstel
53, marknadsförsäljare, Toptan Satis
– Det finns en hopplöshet i att folk endast bryr sig om sina egna friheter och rättigheter. Det är som en dominoeffekt där de i toppen förmedlar ett sådant själviskt sätt att tänka till de som är under som gör likadant.
– I det systemet vi har kan ingenting bli bättre, det finns inget stöd för människor som vill fortsätta utbilda sig. Utbildningarna har för dålig kvalitet. Mina bröder har åkt utomlands för att göra sina masters.
Hüseyin Kizir
74, pensionär, Istanbul
– Det här är en kritisk tid i Turkiet. Om oppositionen vinner så kommer vi förlora allt som vi byggt upp. All militär erfarenhet kommer gå förlorad.
– Levnadskostnader är väldigt höga här. Priset för en måltid har ökat enormt. Den nya presidenten måste lösa detta, men jag tror ingen annan än Erdogan klarar det. Min son arbetar och bor i USA och han säger att Erdogan förstör allt. Till och med min son är förstörd av väst. Han säger att han inte kommer att prata med mig mer om jag röstar på Erdogan, så för hans skull kommer jag låta bli. Men mitt hjärta är hos Erdogan.
Serdacan Yurtoğlu
22, student, Ankara
– Det är kaosigt, som vanligt. Partierna anklagar varandra för allt möjligt. Folk säger att om APK förlorar valet så kommer vi inte ha ett land längre. Men det tror inte jag på. Förlorar Erdogan finns folket fortfarande kvar, det vore bättre.
– Att det blir en verklig systemförändring. Det jag är rädd för är att en ny president kommer ta makten och inte göra de förändringar som behövs.
Bilge Diskaya
43, arbetslös, Balikesir
– Jag hade förväntat mig mer konflikter, vi är alltid i konstant förändring, jag tror folk är trötta på det så just nu är det ganska lugnt.
– Vi behöver stabilitet, jämlikhet, hållbarhet och ett bättre utbildningssystem.