Oppositionella i Georgien: ”Då kommer vi definitivt ha en auktoritär regim”
Demonstranter har samlats i centrala Tbilisi varenda dag för att protestera mot regeringens EU-besked, men också mot den högerauktoritära utvecklingen.
Bild: Zurab Tsertsvadze/AP/TT
Dagens ETC
Georgiens proryska makthavare har trappat upp våldet mot oliktänkande sedan massprotesterna bröt ut. Demonstranter, journalister och oppositionspolitiker arresteras av polis och misshandlas av vigilantegrupper. Dagens presidentval väntas leda till en ny kris – eftersom den sittande, EU-vänliga presidenten Zurabisjvili vägrar avgå.
Scenerna som har utspelats i den georgiska huvudstaden Tbilisi sedan i förrförra veckan har skapat rubriker över hela världen. Varenda kväll har demonstranter fyllt torget framför parlamentsbyggnaden, vecklat ut banderoller och förklarat regeringen illegitim. Polisen har svarat med omfattande övervåld, skjutit vattenkanoner och tårgas och slitit in människor i arrestbussar.
Protesterna började den 28 november, samma dag som Georgiens högerauktoritära och proryska premiärminister Irakli Kobachidze meddelade att han sköt upp samtalen om ett EU-medlemskap fram till år 2028. Kobachidze har anklagat EU för att ha utövat utpressning mot honom, sedan det omstridda valet den 26 oktober där hans parti Georgisk dröm tog hem segern.
”Jag flydde in i ett apotek”
Civilrättsaktivisten Nika Romanadze deltog i den första demonstrationen efter EU-beskedet. Han hamnade på bild i en livesänd video när han misshandlades av poliser.
– Klockan var sex eller sju på morgonen och vi var en grupp demonstranter som jagades av polisen. Jag flydde in i ett apotek, men de följde efter mig och slog mig i ansiktet. En journalist livesände det som hände och det var därför de inte arresterade mig, berättar Nika Romanadze över telefon för Dagens ETC.
Regeringen tycker inte om oppositionella idéer.
Sedan dess har situationen i Georgien eskalerat märkbart. Polisen arresterar nu demonstranter helt godtyckligt och struntar i om deras övervåld hamnar på bild. Dussintals journalister och välkända människorättsbevakare har även de arresterats. Ett stort antal har talat om misshandel och tortyr i polisiärt förvar, även vänner till Nika Romanadze.
– Det spelar ingen roll om man arbetar vid en NGO eller inom media, eller bara tillhör civilsamhället. Regeringen tycker inte om oppositionella idéer.
Mutor och fysiskt våld
Protesterna och motattackerna i Georgien är egentligen inte nya. Likadana har uppstått vid flera tillfällen sedan i fjol, då landet tagit stora steg åt ett högerauktoritärt håll. Förra året dömdes Nika Romanadze till böter för ”huliganism”, enbart för att han vid en liten protest höll ett A4-papper med en mild förolämpning av premiärminister Kobachidze. En aktivist bredvid honom höll ett helt blankt papper, men dömdes han också.
Det här är inte en legitim regering.
Regeringspartiet Georgisk dröm vann officiellt med 54 procent av rösterna i valet i oktober, men oppositionen har kommit med anklagelser om valfusk och rysk inblandning. Europeiska valobservatörer rapporterade om stora problem med mutor, fysiskt våld och om väljare som röstade flera gånger. Samma demonstranter som gick man ur huse då, har gjort så även nu.
– Det här är inte en legitim regering. Valet var en kopia av hur man gör i Ryssland. Nu är vi rädda att vi snart kommer ha en diktatorisk regim, säger Nika Romanadze.
Hyr in maskerat våldskapital
Men ännu ett växande problem är att svartklädda, maskerade vigilantegrupper attackerar demonstranter och journalister på gatan. ”Titushkis”, som de kallas, är våldsmakare som lejs av makthavarna för att hota oppositionella. Under de senaste veckorna har de även sökt upp och misshandlat välkända regeringskritiker i det öppna, under dagtid och på helt andra platser än i demonstrationerna.
Det här laglösa, maskerade våldet dök på allvar upp i somras i Georgien. Human Rights Watch publicerade en rapport om det i augusti, och organisationens utredare Giorgi Gogia är mycket orolig över utvecklingen.
Inte en enda person har pekats ut som misstänkt eller blivit åtalad.
– Redan i somras hamnade titushkys på övervakningskameror när de attackerade aktivister. Det fanns ögonvittnen också. Men inte en enda person har pekats ut som misstänkt eller blivit åtalad. Nu ser vi hur polisen i princip har eskorterat titushkys runt i Tbilisi så att de kan misshandla folk, och allt sker med total straffrihet.
Giorgi Gogia tycker det är tydligt att regeringen har valt eskaleringens väg. Över 400 arresterade har hittills delgivits misstanke om brott, somliga riskerar åratal i fängelse. Över 300 människor har lagt fram formella klagomål på att ha blivit illa behandlade, misshandlade och torterade i arresten.
Hoppas på Zurabisjvili
Den 4 december arresterades också rlva oppositionspolitiker, inklusive en partiledare, när georgisk polis genomförde räder mot fyra partier som premiärminister Kobachidze anklagat för att ligga bakom protesterna. Kobachidze svor i oktober att han skulle förbjuda de flesta oppositionspartierna i landet om han vann valet, och motiverade detta med att partierna har en skadlig retorik mot Ryssland.
– Folk avfärdade det här som bara valretorik. I demokratier kan man ju inte bara stänga ner obekväm opposition. Men om målet å andra sidan är att skapa en auktoritär regim där bara ett parti styr… Georgien har haft 30 år av politisk frihet. Om tanken är att man ska stänga ner allt detta kommer vi behöva förvänta oss en ännu värre eskalering, säger Giorgi Gogia.
Många regeringskritiker har sett den liberala och EU-vänliga presidenten Salome Zurabisjvili som ett sista ljus i mörkret. Hon har deltagit i protester och vägrat erkänna det omstridda parlamentsvalets resultat i oktober. Hon har också sagt att hon inte kommer avgå när hennes mandat löper ut, efter att Georgien idag den 14 december genomför sitt presidentval.
Efter en grundlagsändring 2017 utses presidenten numera inte i val, utan av en politisk församling – som nu domineras av regeringspartiet. Georgisk dröm har nominerat den västfientlige högerradikalen Mikheil Kavelashvili som kandidat.
”Kommer bli väldigt tufft”
Nika Romanadze anser att hans land står inför en existentiell kris, och att lördagen kommer vara dagen då protesterna kulminerar.
– Det kommer bli väldigt tufft, tror jag. Salome Zurabisjvili gör ett fantastiskt jobb och stöttar det georgiska folket när vi behöver det som mest. Hennes kontor har varit den enda fungerande institutionen i landet. Stänger de ner det också så kommer vi definitivt ha en auktoritär regim.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.