BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Kommunistpartiets plan är att det sociala kreditsystemet ska vara sjösatt, och obligatoriskt, år 2020. Från och med då ska landets invånare rankas – och de individuella resultaten tycks påverka så gott som allt. En person med låga medborgarpoäng får exempel mindre möjligheter att få lån, sämre tillgång till välfärdstjänster och barnen får färre skolor att välja bland. Det påverkar också vilka restauranger och nattklubbar man kommer in på, vilken internethastighet som erbjuds och vilka jobb man får söka (att jobba som journalist kräver exempelvis höga poäng).
”Jag fabricerar inte ihop den här bestraffningslistan”, förtydligar Rachel Botsman efter att ha radat upp konsekvenserna.
Anger ranking på dejtingmarknaden
Det går även åt andra hållet, vilket resulterat i att personer redan i dag frivilligt har gått med i pilotprojekt för det sociala kreditsystemet, som statligt kontrollerade Sesam Credit.
Exempelvis kan den som har 650 poäng hyra en bil utan deposition och personer med över 666 poäng kan få ett kontantlån på upp till 50 000 yuan. Dessutom går det att stoltsera om sin ranking på dejtingmarknaden. Rachel Botsman skriver vidare att det har blivit en statussymbol, och på det sociala mediet Weibo skryter folk om sina poäng.
”Kan skada dig på vilket sätt han vill”
Vad är det då som avgör hur högt man rankas som medborgare? Enligt Rachel Botsman kan försent inbetalda räkningar dra ner poängen, medan att exempelvis handla blöjor kan höja statusen. I en intervju med den kinesiska tidningen Caixin förklarar Sesam Credits teknikchef Li Yingyun.
– Någon som spelar videospel tio timmar om dagen skulle till exempel anses vara en lat person och någon som ofta köper blöjor skulle förmodligen betraktas som en förälder, som är mer benägen att ha ansvarskänslor.
Den som vill höja sina medborgarpoäng uppmuntras även att sprida ”positiv energi” online, det vill säga att posta inlägg som exempelvis hyllar Kommunistpartiet och landets ekonomiska utveckling. Systemet går även åt andra hållet och påverkas av vad vänner postar. Den som exempelvis publicerar ett inlägg om Himmelska fridens torg i sociala medier kommer förmodligen inte bara förlora poäng själv, utan gör också att vänner på sajten – även om de inte kommenterat inlägget – utsätts för den risken.
– Kina går mot att bli ett totalitärt samhälle, där regeringen kontrollerar och påverkar enskildas privatliv. Det här är som Big brother, som har all information om dig och kan skada dig på vilket sätt han vill, berättade författaren och censurkritikern Murong Xuecun i en intervju med The Independent.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.