År 2017 tog Ungerns premiärminister Viktor Orbán fram en ny lag som tvingar alla ungerska organisationer som mottagit över en viss summa medel från utländska källor att registrera sig själva och sina källor hos myndigheterna. Organisationerna måste också självidentifiera sig som ”utländskt finansierade” i alla sina publikationer.
Kritiker är ense om att lagen är menad att stigmatisera NGO:erna och skapa misstänksamhet kring dem. Därmed har regeringen också hoppats att färre ska lyssna till de profilerade människorättsorganisationer, demokratigrupper och andra som granskar Orbáns auktoritära styre, eller som på andra vis missgynnar honom. Vid något skede har nästan alla dessa NGO:er mottagit internationella medel.
Den ungerska lagen har ofta jämförts med en liknande lag från 2015 i Putins Ryssland, som tvingar alla internationellt finansierade NGO:er att självidentifiera sig som ”utländska agenter”. I fjol uppdaterades denna lag så att även enskilda individer som kritiserar Putin kan stämplas som agenter.
Kan utdöma böter
EU-kommissionen tog detta på sådant stort allvar att man skickade ärendet vidare till EU-domstolen, och i förra veckan kom så till sist ett besked: Orbáns lag diskriminerar NGO:er och är ett brott mot EU-lagen. Rivs lagen inte upp så kan domstolen utdöma sanktionerande böter till Ungern. Orbán har som väntat rasat mot beskedet och kallar det för ”liberal imperialism”.
Ett oberoende civilsamhälle med organisationer som granskar makthavarna är en grundförutsättning för att bygga en stabil demokrati. Orbán började redan 2014 attackera NGO:er som mottagit medel från den norska staten, vilket ledde till en diplomatisk kris mellan Budapest och Oslo. På senare år har Orbán angripit organisationer som en del av sin propagandakampanj mot affärsmannen George Soros, som råkar leda en av världens största NGO-stöttande stiftelser. Behovet av att markera mot Ungern har också ökat sedan makthavarna i Polen och även andra EU-länder börjat efterapa Orbán.
Soros-stiftelse lämnade
Orbáns NGO-lag har lyckats göra stor skada sedan 2017. George Soros stiftelse Open Society Foundations lämnade Budapest som säte för sitt Östeuropakontor redan 2018, till följd av det politiska trycket. Orbán har genomfört flera så kallade nationella konsultationer, icke-bindande folkomröstningar, för att demonisera civilsamhället och NGO:er som ett hot mot fosterlandet. Flertalet organisationer och dess anställda har mottagit dödshot och hängts ut i hatkampanjer och på ”svarta listor” i de regeringskontrollerade medierna. Undertecknad känner flera demokratiförsvarare, människorättsjurister och andra som gått i väggen av detta och som tvingats lämna både sina arbeten och Ungern.
Besked som det från EU-domstolen är principiellt viktiga och kan i bästa fall backa den negativa utvecklingen. Men frågan är hur effektiva domarna kan vara om de – som ofta är fallet – dyker upp först efter flera år och även med långa mellanrum? Då hinner den auktoritära politiken redan ge resultat.
Ska det finnas en chans att rädda det som finns kvar av demokratiska strukturer i Ungern och en chans att sluta göra landets styre till ett föredöme för andra, liknande politiska krafter i Europa, måste reaktionerna komma snabbare än i dag.