Det egentliga skälet till avrättningen var att de nio agerat till stöd för folket i Ogoniland, för att de skulle få större självbestämmande, en större del av inkomsterna från oljeutvinningen i området, och hjälp att sanera Nigerdeltat, som var upprivet av oljeutvinning och befläckad av sprängda oljeledningar.
Världen och Nyköping protesterade
Omvärlden reagerade på avrättningarna med kraft. FN:s generalförsamling fördömde, mängder med stater tog hem ambassadörer, Världsbanken stoppade pengakranen, lokala aktivister protesterade utanför Shells bensinstation i Nyköping. För fokuset kom snabbt att hamna på Shells samarbete med den dåvarande militärdiktaturen i Nigeria. ”Ken Saro-Wiwas blod kommer för alltid att klibba vid Shells namn”, utbrast Greenpeace 1995. Än så länge är ”för alltid” sant. När Shell i november förra året försökte sig på en Twitter-kampanj för förnybar energi mötte den enormt motstånd – för gröntvättningen, men framför allt för att kampanjen sjösattes nästan precis 25 år efter mordet på Saro-Wiwa och de åtta andra aktivisterna.
Shell kan dömas
Idag har Shell tvingats till rätten i flera länder för sin verksamhet i Nigeria, för miljöförstöringen, och för sin påstådda delaktighet och medskyldighet till avrättningarna 1995. Esther Kiobel, fru till en av de mördade männen, Barinem Kiobel, drev i flera år en process i USA innan hon förlorade i Högsta domstolen. Då tog hon, tillsammans med tre andra änkor, fallet till Nederländerna där Shell har sitt huvudkontor.
Mutades för att vittna falskt
Hösten 2019 hördes för första gången vittnen som berättade att Shell hade mutat dem för att ge de falska vittnesmål som ledde till hängningarna. Domen väntas landa snart.
I Ogoniland har påfallande lite förändrats 25 år efter avrättningarna. Shell är kvar, genom bolaget SPDC. Det oljedränkta deltat har fortfarande inte sanerats, trots att löften om det kom 2011.
”Efter nio år av löften utan tillräcklig handling och efter decennier av föroreningar är folket i Ogoniland inte bara sjuka av smutsigt dricksvatten, oljekontaminerad fisk och luftföroreningar,” sade Godwin Ojo på Jordens Vänner i Nigeria förra året. ”De är också sjuka av att vänta på rättvisa, de dör dagligen.”
PRENUMERERA PÅ ETC NYHETSMAGASIN
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.