I den ugandiska staden Kasese begravdes nyligen dussintals människor som hade fallit offer för en uppmärksammad attack mot en skola utbildar unga mellan 13 och 18 år. I mitten av juni gick rebeller kopplade till jihadistgruppen Allierade demokratiska styrkorna, ADF, till anfall och dödade ett fyrtiotal elever. Somliga hackades till döds med machetes medan andra dog när rebellerna tände eld på skolan, rapporterade CNN.
ADF är baserad i Demokratiska republiken Kongo och har kopplingar till Islamiska staten, IS. Den drabbade staden Kasese ligger intill den kongolesiska gränsen och den ugandiska försvarsmakten tror att rebellerna kom från grannlandet. FN:s generalsekreterare António Guterres har fördömt attacken och uppmanat till starkare åtgärder för att hantera osäkerheten i gränsområdet.
Skolattacken i Uganda har på nytt satt fingret på de stora utmaningar länder i östra Afrika möter i form av jihadistiska uppror och grupper, som ibland samarbetar med varandra.
Moçambique har under de senaste åren upplevt liknande oroligheter, där gruppen Ansar al-Sunna sedan 2017 har lett ett uppror i den nordliga Cabo Delgado-provinsen. Gruppen har svurit lojalitet till IS. I mars 2021 genomförde Ansar al-Sunna en uppmärksammad offensiv där man bland annat erövrade staden Palma och jagade tiotusentals människor på flykten. Offensiven ledde till att Sydafrika och den forna kolonialmakten Portugal sände väpnade styrkor till närområdet.
Sedan juli 2021 har Sydafrika och Rwanda haft sammanlagt 3 000 soldater stationerade i Cabo Delgado-provinsen. De styrkorna har tillsammans med den moçambikanska armén lyckats pressa tillbaka jihadisterna och återtagit kontrollen över städer och nyckelpositioner.
Tankesmedjan International Crisis Group bedömer dock att många av Ansar al-Sunnas krigare har smält in i lokalbefolkningen och att gruppen fortfarande har kvar mindre väpnade styrkor. Från och till rapporteras om nya attacker och upproret har även spillt in i det nordliga grannlandet Tanzania, där gruppen har genomfört attacker.
Risken finns att situationen förvärras ytterligare, om Ansar al-Sunna får ett starkare fäste i Tanzania och därefter kan fördjupa sina band till ADF i Demokratiska republiken Kongo. ADF är redan kända för att rekrytera tanzanier och för att ha tränat moçambikanska krigare.
Hotbilden växer således. Men även om grupperna säger sig ha som mål att etablera islamiska kalifat och det finns kopplingar till IS, har upproren också rötter i lokala orättvisor och ekonomiska intressen.
Cabo Delgado-provinsen är rik på olja och gas och där ligger exempelvis Afrikas största naturgasanläggning, som ägs av den franska oljejätten Total. Enligt International Crisis Group är jihadisternas främsta mål att få spela en större roll i den lokala ekonomin och den viktiga petroleumindustrin. Lukrativa smugglingsverksamheter styrs idag av de politiska eliterna och inkomsterna kommer inte lokalbefolkningen till del.