Men socialdemokratiska PSOE med avgående premiärminister Pedro Sánchez i spetsen är inte uträknade. De gjorde i själva verket ett bättre val än sist och det finns möjligheter att via en pakt med vänstern samt regionala självständighetspartier göra Sánchez till premiärminister på nytt.
För det gick även hyfsat bra för den spanska vänstern till vänster om PSOE. Den utgående ministern för arbete och social ekonomi, Yolanda Díaz, har lyckats samla rödgröna partier. Partiet Sumar som hon leder registrerades så sent som den 31 maj i år – från att ha varit ministerns lösa idé om att hitta samarbetslinjer inom vänstern. Sumar samlar 20 olika vänsterpartier, bland annat Unidas Podemos, Más país och Izquierda Unida. Enligt programmet arbetar de för att Spanien ska bli ett "land med värdiga arbetsförhållanden, större jämställdhet, ledare för den rättvisa, gröna omställningen samt i feminismens, samlade rättigheter och friheters framkant" – det blir många ord och krångliga meningar när 20 olika politiska rörelser trängs i en programförklaring. Men samtidigt lyckades de övertyga mer än 10 procent av de spanska väljarna.
Självständighetspartier avgör
Att inget block samlar majoritet innebär att den som vill bilda regering måste söka stöd i de mindre, regionala partierna. Där finns flera självständighetspartier från exempelvis Katalonien och Baskien. Dessa är väldigt olika sinsemellan: katalanska Esquerra Republicana (Republikanska vänstern) till exempel är, som namnet indikerar, vänster medan Junta per Catalunya är höger. På samma vis är baskiska EH Bildu vänster medan PNV (Partido Nacionalista Vasco) är höger.
Spansk vänster har tidigare lyckats samla dessa vitt skilda partier bakom sig av en avgörande anledning: att man inte är lika hårdföra motståndare mot de autonoma regionernas autonomi. Medan högern vägrar en "antikonstitutionell dialog" öppnar vänstern och socialdemokratin för större dialog – om än ingen självständighet.
Från höger kritiseras nu vänstern för att samarbeta med "terrorister och kuppmakare" – i de baskiska partierna finns före detta medlemmar den den nu avbildade terrorgruppen ETA och bland katalanerna de som organiserade en icke tillåten folkomröstning om självständighet och sedan utropade regionens självständighet.
Det tål att notera att i Katalonien – som så sent som 2017 hade en stark självständighetsrörelse – blev PSC (Partit Socialista de Catalunya), det vill säga PSOE:s regionala gren – största parti medan självständighetspartierna tappade stort. Det tyder på att självständighetsivern minskat markant under tiden Spanien haft vänsterregering.
Men det blir svårt att bilda regering vare sig det är PP:s Alberto Nuñez Feijóo eller Pedro Sánchez som försöker.
– Vi gör inte premiärminister av Sánchez i utbyte mot ingenting, lovade exempelvis Miriam Nogueres från Junts per Catalunya.
I veckan inleds förhandlingar som kan leda till stora uppoffringar för endera ledare – eller nyval.