Förberedelserna inför fotbolls-EM är extra utmanande i år; floden Seine är översvämmad, det är omfattande transportstrejker och det råder fortfarande undantagstillstånd i och med det överhängande terrorhotet. Prostitutionsbekämpning är inte prioritet i det här läget. Att efterfrågan ökar och således även sexhandeln är dock något polisen räknar med.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är en marknad som alla andra. Kommer det hundratusentals män för att roa sig så finns det många sexköpare bland dem, säger Jean Marc Droguet, chef för Frankrikes nationella polisstyrka mot människohandel – OCRTEH.
Han förespråkar kriminaliseringen av sexköp och menar att den nya lagen gör polisens och socialtjänstens arbete “smidigare”. Med trött stämma rabblar han upp de fakta som övertygat honom:
– 80 procent av Frankrikes prostituerade är utländska och bland dem är nästan alla offer för människohandel. De blir dessutom allt yngre i åldrarna, säger Jean Marc Droguet.
Ingen polisförstärkning
Den specialiserade polisstyrkan förstärks dock inte under fotbolls-EM, de “får bara mer att göra”.
Jean Marc Droguets berättar att de kriminella nätverken främst hämtar offer från länder som Kina, Nigeria, Rumänien och Bulgarien. Bredvid honom sitter Milena Kadieva, bulgarisk advokat specialiserad på kvinnohandel och representant för den oberoende kvinnorättsorganisationen Gender Alternatives (GA).
Milena Kadieva berättar att hon och hennes medarbetade dagligen möter de kvinnor som behandlas som varor inom europeisk sexhandeln. Hon säger att de “slussas runt på europaturné” och ofta är väldigt illa däran när – och om – de kommer tillbaka till Bulgarien.
– Men de är inte bulgariska kvinnor utan romer, säger Milena Kadieva.
”Rutterna anpassas”
Bulgarien är EU:s fattigaste land och romerna dess mest utsatta grupp. Milena Kadieva medger att de rent juridiskt är bulgarer och att fler än vanligt just nu skickas till Frankrike.
– Ibland berättar de för oss vart de ska om de själva vet om det i förväg. Annars får vi höra om det i efterhand. Rutterna anpassas alltid i samband med stora evenemang, säger Milena Kadieva.
Hon tror inte att den franska sexköpslagen har hunnit få någon avskräckande verkan, som hon menar att den svenska har haft.
– Människohandlarna verkar i hela Europa men föredrar länder som Spanien och Tyskland där riskerna inte är lika stora (och prostitutionen är avkriminaliserad), hävdar Milena Kadieva.
Osäkra siffror
Konferensen anordnas av den statligt stödda organisationen l’Amicale du Nid vars ordförande, författaren och socialarbetaren Geniviève Duché var nyckelfigur under debatten som föregick kriminaliseringen av sexköp i Frankrike. Hon menar att fotbolls-EM “naturligtvis ökar efterfrågan på kvinnokroppar”.
En studie utförd av IOM (International Organisation for Migration) visade dock att den ökade människohandeln som befarades inför fotbolls-VM i Tyskland 2006 inte kunde styrkas, att siffran som cirkulerade i internationella medier på 40 000 ditförda sexslavar varit gravt överdriven.(Se faktaruta)
– Problemet i Europa är att länderna definierar människohandel olika, speciellt vad gäller sexuell exploatering. I Tyskland är prostitution legaliserad och statistiken polisen tillhandahåller är inte tillförlitlig enligt vår definition, menar Geniviève Duché.
Hon säger att när en utländsk kvinna hittas på en tysk bordell så räcker det med att hon har sina papper i ordning och säger att hon vill vara där för att hon ska klassas som “sexarbetare” och inte “offer för människohandel”. Även Jean Marc Droguet pekar på dessa definitionsskillnader och svårigheterna att få tag på tillförlitlig statistik från ursprungsländer som Bulgarien och Rumänien.
Enligt en studie från det franska inrikesministeriet så ökar efterfrågan alltid ju fler utländska besökare som kommer till Franrike – oavsett anledning – och människohandeln likaså.
– Min kropp såldes oavbrutet så fort det var internationella konferenser eller andra stora event, berättar Sandra Albu som själv tagit sig ur sexuellt slaveri i Frankrike med hjälp av l’Amicale du Nid.
Hon berättar om hur hon installerades lägenheter nära eventområdet och där fick ta emot sexköpare under extra långa arbetspass.
– Det är samma sak som sker i dag, kvinnokroppar är en del av turistnäringen. Den nya lagen har inte hunnit ändra på det, säger Sandra Albu.
– Jag är pessimistisk i ett kort perspektiv men tror på en attitydförändring i framtiden. Det som har skett i Sverige kan ske även här, säger Geniviève Duché.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Prostitution i Frankrike
Sexhandel tolererades i Frankrike fram till april i år, men koppleri, bordellverksamhet samt gatuprostitution har länge varit förbjudet – dock förekommande.
I april infördes den nya sexköpslagen som kriminaliserar sexköp, lik den Svenska.
Sexköpare kan nu bötfällas med summor mellan 1 500 och 3 000 euros.
Lagen ska kompletteras med vägar ur prostitution för de drabbade, även de utländska.
Kompletterande utbildning för polis och andra inblandade myndigheter planeras.
Det finns runt 40 000 prostituerade i Frankrike – över 80 procent är utländska medborgare, enligt franska inrikesministeriet.
Över 90 procent av de utländska prostituerade i Frankrike anses ha varit offer för människohandel vid något tillfälle.
Ingen betydande informationskampanj om människohandel har lanserats inför fotbolls-EM 2016.
Fotbolls-VM i Tyskland 2006 och IOM-studien
Internationell press och människorättsorganisationer larmade om att upp till 40 000 kvinnor skulle skickas till Tyskland under fotbolls-VM 2006 för att säljas inom sexhandeln.
En stor studie genomförd för International Organisation for Migration (IOM) visar dock att någon ökad människohandel under fotbolls-VM 2006 inte kan styrkas.
Samma studie visar att den massiva kampanjen (av bland annat Fifa) och uppmärksamheten runt sexhandeln kan ha haft direkt effekt på potentiella sexköpare. IOM rekommenderar därför liknande kampanjer.
Prostitution och bordellverksamhet är och var tillåten i Tyskland.