Minst tio poliser skadades i den tyska staden Bautzen i början av förra veckan när de angreps av deltagare i en coronaskeptisk gatuprotest. Demonstranterna kastade glasflaskor och sköt fyrverkeripjäser mot poliserna när dessa försökte upplösa sammankomsten. Protesten var en markering mot de tyska myndigheternas senaste restriktioner för att slå tillbaka coronaviruset, där man bland annat satt ett tak på antalet personer vid privata tillställningar.
Under de senaste veckorna har åtskilliga liknande missnöjesdemonstrationer arrangerats i Tyskland, som flera gånger lett till våldsamheter, förstörd egendom och skadade människor. Många av deltagarna har också gett uttryck för konspirationsteoretiska idéer om att makthavarna egentligen vill uppnå helt andra mål med sina åtgärder.
När pandemin nu gått in på sitt tredje år varnas det för en förvärrad radikalisering i denna konspirationsteoretiska miljö. I början av december avslöjades det att en tysk Telegramgrupp uppmanade människor att dela de privata hemadresserna till lokala parlamentariker och politiker, som man anklagar för att vilja ”krossa” det tyska folket med restriktionerna. Dessa personer ska inte längre tillåtas ”leva sorglösa liv”, enligt Telegramgruppen som då hade haft 25000 besökare.
Kort efteråt samlades en grupp trumspelande coronaskeptiker med tända facklor i händerna utanför det privata hemmet tillhörande hälsoministern i Sachsen, delstaten som också är det främsta fästet för den tyska extremhögern.
Allt detta har smakat särskilt illa efter att den coronaskeptiska rörelsen gav upphov till ett första dödsfall i Tyskland. I september 2021 sköt en man med kopplingar till miljön ihjäl en annan ung man, anställd på en bensinstation, efter att den senare bett gärningsmannen ta på sig ett munskydd i enlighet med lagen.
Händelserna i Tyskland har satt fingret på en utveckling och en oro som också flera andra europeiska länder delar. Precis som i Tyskland har säkerhetspolisen i Nederländerna och Österrike varnat för en växande radikalisering i den coronaskeptiska, konspiratonsteoretiska miljön. I Storbritannien varnade säkerhetsministern förra veckan för att landets nedstängningar har ökat terrorhotet, eftersom det gjort det mycket lättare för individer att sitta hemma vid datorn och förlora sig i konspirationsteorier på nätet.
Under slutet av 2021 har uppmärksammade protester som lett till våld och kravaller arrangerats också i Nederländerna och Belgien. Rörelser som bygger på samma ilska och idéer finns även i länder som Italien, Österrike, Schweiz, Danmark – och i Sverige, där en stor protest planeras i Stockholm i slutet av januari. •