All ny lagstiftning som går genom parlamentet kan ändras så att den även blockerar ett EU-utträde utan avtal. Om regeringen vill få igenom nya lagar under perioden parlamentet håller öppet kan parlamentsledamöterna alltså använda detta för att förhindra ett avtalslöst utträde den 31 oktober.
Men då regeringen har sagt att inga sådana förändringar ska behövas under perioden krävs det att parlamentsledamöterna själva tar kontroll över schemat för att debattera lagstiftning. Tiden är dock mycket knapp – en ny lag måste gå igenom både under- och överhuset innan den kan träda i kraft.
I våras fick Labours Yvette Cooper igenom en lag på tre dagar, men det är mer undantag än regel.
Misstroendeomröstning
Den mer dramatiska strategin som parlamentsledamöterna kan försöka sig på är en misstroendeomröstning. Labourledaren Jeremy Corbyn har sedan tidigare sagt att han tänker utlysa en sådan omröstning när han anser att det är lämpligt.
Tidigare hade Corbyn räknat med att kunna förhandla med diverse parlamentsledamöter innan en sådan omröstning hålls, men nu kan det ske så tidigt som på onsdag. Men även om en majoritet av parlamentsledamöterna röstar för ett misstroendevotum kan det vara svårt att hinna få igenom eftersom regeringen enligt lag ska få 14 dagar på sig att bevisa att de har parlamentets förtroende.
Om en annan parlamentsledamot kan visa att de har stöd av en majoritet i parlamentet under den tiden kan denne i stället få bilda regering. Det skulle dock kräva ett samarbete mellan de brittiska partierna som inte har setts sedan andra världskriget.
Om ingen regering formats efter 14 dagar ska ett nytt val hållas. Det tar dock minst fem veckor.
UNDER NEDSTÄNGNINGEN
Partikongresser
Enligt tradition håller alla brittiska partier sina årliga kongresser i september och oktober. Här kan nya strategier formas bland partierna som motsätter sig en avtalslös Brexit, men mest intressant blir det nog att följa konservativa Tories kongress som pågår mellan den 29 september och 2 oktober – splittringen inom partiet är enorm när det gäller förhållningssättet till Brexit.
Talmannens roll
På vissa håll spekuleras det om vilken roll parlamentets talman John Bercow kan komma att spela under de närmaste veckorna. Bercow har varit högljudd i sin kritik mot Brexit – trots att han tidigare i sin karriär var en övertygad motståndare till EU – och trivs mycket bra i uppmärksamhetens centrum.
Just Bercow kan både visa sig vara nyckeln till att få till stånd lagändringar – det är talmannen som kallar till omröstningar om lagstiftning – men han kan även tänkas vilja leda en sorts exil-
parlament under nedstängningen.
Bercow kommer att ta varje chans han får att stoppa Brexit, enligt Bobby Friedman, som skriver biografi om John Bercow.
EFTER NEDSTÄNGNINGEN
Queen’s speech
Enligt Boris Johnsons plan öppnar parlamentet igen den 14 oktober, alltså sjutton dagar innan EU:s Brexit-deadline, med att Johnson håller det traditionsenliga queens speech, där premiärministern berättar om sina politiska planer för landet.
Enligt praxis ska parlamentet sedan ägna flera arbetsdagar åt att debattera talet för att sedan hålla omröstningar planerade för den 21 och 22 oktober. Återstår gör sju arbetsdagar då Brexit eventuellt kan diskuteras om inga slutsatser nåtts nu i veckan.