I söndags firade Viktor Orbán sin fjärde valseger på raken i Ungern. Nu kommer uppgifter om omfattade valfusk i regeringspartiets regi. De internationella valobservatörerna från OSSE är hittills diplomatiska i sina analyser – men när Dagens ETC tjuvlyssnar på ett samtal mellan dem låter det helt annorlunda.
Onsdagen den 30 mars tipsades en journalist vid den rumänska nyhetswebbportalen Punctual om ett intressant fynd utanför staden Targu Mures. På en illegal soptipp fann journalisten en hög med dumpade, delvis brända ungerska poströster, varav somliga ännu låg i sina kuvert. Samtliga var ifyllda och därmed giltiga – och på samtliga hade oppositionella partier kryssats i.
Premiärminister Viktor Orbán har gett medborgarskap åt över en miljon minoritetsungrare i Ungerns grannländer, som även får rösta i de ungerska valen. De flesta – men inte alla – röstar på Orbáns parti Fidesz. Den ungerska oppositionen beskrev fyndet i Rumänien som ett bevis för valfusk och som ett försök att stoppa stödet till Orbáns motståndare.
Det ingår i en lång lista med andra oegentligheter som rapporterades inför och under valdagen i Ungern söndagen 3 april, där Orbán och Fidesz vann ännu en jordskredsseger.
Försiktig kritik – officiellt
I måndags arrangerade OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, en presskonferens i Budapest för att kommentera vad deras internationella valobservatörer sett under sin mission i Ungern.
– Problemen som observerades hade mest att göra med rösthemligheten och transparensen i rösträkningsprocessen, sa Kari Henriksen från norska Arbeiderpartiet, en av de ansvariga för missionen.
Efter ett upprop från både det ungerska civilsamhället och 62 EU-parlamentariker beslutade OSSE i år att skicka ett fullskaligt observationsteam till Ungern. Över 230 experter och lång- och kortvariga observatörer har varit på plats, ett mycket stort team för att röra sig om ett land inom EU.
I OSSE:s initiala analysrapport beskrivs det ungerska valet som väl administrerat, men valrörelsen präglades av orättvisa maktförhållanden. Gränsen mellan Fidesz, regeringen och staten suddades gång på gång ut. Det saknades vidare ”balans” i mediernas rapportering om partierna. Både tidigare anställda och i detta nu arbetande journalister vid de regeringsstyrda public service-medierna vittnade om censur och att rapporteringen krävde externt godkännande.
Problem med styrda medier
Den första frågan som ställdes av oss journalister på plats var huruvida OSSE betraktade det ungerska valet som fritt. Det ville man inte svara på.
– Vårt uppdrag här är att utvärdera valprocessen, att observera och analysera, inte att kommentera själva valet, sa Mark Pritchard, en brittisk högerparlamentariker i OSSE-ledningen.
Dagens ETC frågade kanadensiskan Jillian Stirk i OSSE-ledningen om synen på mediesituationen i Ungern. Sedan det förra valet har den sista oberoende dagstidningen försvunnit, likaså den sista oberoende rikstäckande radiostationen.
– Vi refererar till vad vi kallar mediekonsolideringen i vår rapport, enligt oss har det haft en negativ effekt på informationstillgängligheten för väljarna, sa Jillian Stirk.
Men ni använde exakt samma formuleringar efter förra valet, har saker inte förvärrats ytterligare?
– Det har blivit en fortsatt konsolidering, ja, det är helt tydligt.
”Consolidation” istället för ”state capture”. OSSE använde precis som vanligt ett mycket diplomatiskt språk. Ända sedan 2014 har man sagt att Ungerns val är fria men inte rättvisa, hur det nu går ihop.
”Röstade sex gånger”
Efteråt slog jag mig ner i lobbyn till det Budapesthotell där presskonferensen hade arrangerats. Flera av OSSE:s utländska observatörer bodde på detta hotell, och av en händelse satte sig fyra av dessa i soffgruppen bredvid mig för ett privat samtal. Två män och två kvinnor, tre av dem nordamerikaner.
Här, bakom de diplomatiska fasaderna, var tongångarna helt annorlunda. Nu hördes fraser som ”Fidesz partifolk trakasserade väljarna vid röstlokalerna” och ”Fidesz lokala kandidat hotade folk och ropade obsceniteter”.
De två mest verbala observatörerna hade bägge vistats på landsbygden utanför staden Debrecen, längst österut vid gränsen mot Rumänien. Ungerns fattigaste trakter. De hade bevittnat en buss med rumänska registreringsskyltar rulla in med väljare till en lokal. De hade även sett folk rösta i vallokalerna och gå ut, bara för att sedan återvända igen.
– Jag såg en man rösta sex gånger, sa en kvinna från Washington D.C.
– De tvingar offentliganställda att rösta på dem. De har cementerat hela systemet, de finns överallt och bestämmer vad man får göra, fyllde en av de andra i.
Rapporter om köpta röster
Det återstår att se hur mycket av detta som kommer med i den fullständiga rapport som OSSE publicerar inom några månader, men uppgifterna går hand i hand med det som den ungerska civilrättsorganisationen Tasz också säger sig ha observerat under valdagen i Ungern, i det fattiga öst.
Tasz advokater och volontärer var på plats i nio län, i sammanlagt 15 samhällen, för att informera väljarna om deras rättigheter och försöka förhindra valfusk.
– Vi vet att valfusk förekommer, det tar sig uttryck på flera sätt. Ett är att man själv bussar in väljarna till vallokalerna och vi bevittnade detta i samtliga nio län vi besökte, säger Stefania Kapronczay som är chef vid Tasz, till Dagens ETC.
Ett annat sätt är att köpa röster. I några av samhällena vittnade väljare om att de hade erbjudits 10 000 forint, mindre än 300 kronor, för att rösta på Fidesz. Det är trots allt betydande pengasummor för den fattiga landsbygdsbefolkningen.
– I ett samhälle ägde det också rum en grisslakt och folk erbjöds komma dit och få gratis kött efter att de hade röstat. Vi hörde att slakten hade organiserats av Janos Lazar från Fidesz, som utmanade Peter Marki-Zay i hans egen valkrets, säger Stefania Kapronczay.
Oppositionens premiärministerkandidat Marki-Zay förlorade valet i sin valkrets.
”Valen är inte rättvisa”
Tasz såg också att mobila valurnor inte hade anlänt till vissa ställen, trots att de hade beställts veckor i förväg. Och bland minoritetsungrarna i grannländerna, har det utöver de dumpade poströsterna i Rumänien även kommit påtryckningar mot väljare av Orbánlojala ungerska aktivister i Serbien.
Efter tidigare val har Tasz bara hört om de här sakerna men inte haft bevis. Nu har organisationen påbörjat rättsliga förfaranden kring oegentligheterna.
OSSE gör skillnad på fria och rättvisa val, vad är er åsikt om det?
– Vår åsikt är att man inte kan göra åtskillnad. Ända sedan valet 2014 har vi sagt att de två sakerna går hand i hand: valen är varken fria eller rättvisa.