Valet framställs som smått farsarat av såväl israeliska som internationella medier. New York Times drar paralleller till både filmen ”Måndag hela veckan”, serien ”Twilight Zone” och Beckettpjäser. I israelisk press skrivs det mer om hur coronaviruset kan påverka valdeltagandet än om faktiska politiska frågor.
Ockupationen av Palestina hamnar långt ner på agendan inför valet, precis som i de båda valen i fjol.
– Alla de här senaste valen har ignorerat ockupationen. Hela frågan är borta från bordet, säger journalisten Gideon Levy i den vänsterliberala tidningen Haaretz senaste podcast.
– Jag kan inte komma på ett samhälle som lever i sådan förnekelse av verkligheten som det israeliska. Vi tror att om vi inte pratar om elefanten i rummet så kommer elefanten försvinna, men elefanten är där. 4,5 miljoner palestinier lever i under en väldigt brutal tyranni, i Gaza och på Västbanken, fortsätter Levy.
Svag opposition
I det senaste valet, i september, fick den förenade arabiska listan 12 mandat av 120 i parlamentet Knesset, medan socialdemokratiska arbetarpartiet fick 6 mandat och vänsteralliansen fick 5. De övriga 97 mandaten gick till partier som befinner sig på högerkanten, ortodoxt religiösa eller nationalistiska. Gideon Levy menar att det knappt finns någon opposition kvar, som motsätter sig ockupationen av Västbanken och Gaza, vilken strider mot internationell folkrätt.
Benny Gantz parti Blått & vitt, den främsta utmanaren till Netanyahus styrande högerparti Likud, beskrivs ofta som mer mitten-orienterat, men har i grunden samma syn på ockupationen och Palestinafrågan som Netanyahu.
– Jag är mycket mer oroad av att Blått & vitt går ut och deklarerar att de stödjer Trumps plan, och att de stödjer en annektering av Jordandalen. Likud och Netanyahu står för en väldigt öppen högernationalistisk apartheid-politik. Det vet vi om. Men vad Israel saknar är en alternativ röst, och det finns ingen. Jag är inte så oroad över Netanyahus position, jag är mycket mer oroad över att det inte finns någon riktig opposition, säger Gideon Levy.
Vill splittra Västbanken
I tisdags, bara sex dygn före valet, kom Netanyahus senaste utspel. En plan på att bygga en stor bosättning med 3 500 hus på en av de mest känsliga delarna av Västbanken. Området, som kallas E1, ligger strax öster om Jerusalem, och har länge sett som en röd linje, en gräns som inte får överträdas.
Skulle bosättningsplanen bli verklighet innebär det att Västbanken splittras i två delar, vilket gör drömmen om en tvåstatslösning omöjlig, menar palestinierna.
Den skulle också innebära att de omkring 2 000 beduiner som i dag lever i byar i området ska tvångsförflyttas, skriver The Guardian.
Riyad al-Maliki, utrikesminister för Palestinska myndigheten, kallar Netanyahus nya plan ”farligare än någon annan bosättningsplan” och att den skulle döda alla möjligheter för en fredsplan, uppger Times of Israel.