– Om de inte skärper sig kommer jag att lämna WTO, sa Trump till Bloomberg.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Trump har flera gånger kritiserat WTO vars regleringar styr världshandeln. Presidenten anser att USA behandlas orättvist trots att landet vinner närmare 90 procent av alla handelsdispyter som avgörs av organisationen. Ett utträde skulle få enorma konsekvenser för internationell handel men frågan är om Trump vill och kan göra verklighet av hotet. Hans egen handelsminister Wilbur Ross har offentligt sagt att ett utträde skulle vara ”förhastat”.
– Jag skulle säga att risken är klart under 50 procent, men den är större än noll och bara det är väldigt oroande, säger Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap knuten till Utrikespolitiska institutet.
Försteg till krig
WTO har 164 medlemsländer och är efterföljaren till GATT, det globala handelsavtal som skrevs under åren efter andra andra världskriget. Den omedelbara konsekvensen av ett amerikanskt utträde skulle bli att landet hamnar utanför alla regleringar kring tullsatser och internationella handelsavtal. Trump skulle kunna införa vilka tullar han vill.
– Det vore en katastrof och riskerar att medföra kaos i den internationella handeln. Det vore inte bra för Europa och inte bra för Sverige, säger Jan Hallenberg.
Trots att USA är världens största ekonomi behöver WTO inte nödvändigtvis gå under som organisation vid ett utträde. Resten av medlemsländerna skulle med största sannolikhet stanna kvar, tror Peter Kleen, senior rådgivare vid tankesmedjan Global utmaning och tidigare generaldirektör vid Kommerskollegium.
– Men samtidigt skulle det vara en väldigt stor prestigeförlust för organisationen eftersom USA är så stort och var en av de ursprungliga idégivarna till den.
USA:s stål- och aluminiumtullar har hittills fått relativt begränsade konsekvenser för handeln i stort.
Världen står ännu långt från ett globalt handelskrig men ett sådant skulle rycka betydligt närmare med ett amerikanskt utträde ur WTO.
– USA:s andel av världshandeln är betydligt mindre idag än vad den var 1950, samtidigt går det inte att förneka att USA är den största aktören, vad de gör har naturligtvis enorm betydelse för det internationella systemet. Startar de ett globalt handelskrig, där gå ur WTO vore ett första steg; ökar risken för ett riktigt krig, säger Sandro Scocco, chefekonom på tankesmedjan Arena Idé.
Kan bli kedjeeffekt
Protektionismens historiska rötter är djupa i USA och landet har dyrköpta erfarenheter från 1930-talet av handelskrig. Peter Kleen tror därför inte att Trumps hot blir verklighet.
– De kan inte bara köra sitt eget och höja tullarna mot andra länder så mycket de vill. Det kan leda till att andra länder höjer sina tullar och så blir det en kedjeeffekt likt den på 30-talet, en spiral då världshandeln krympte med 30 procent. Det är så många krafter i USA som inte vill detta och världsekonomin idag är så sammanknuten. Varor tillverkas och monteras i flera olika länder. Man kan ha synpunkter på om det är hållbart men så är dagens multinationella företag uppbyggda.
Som litet exportberoende land är Sverige sårbart för störningar i den internationella handeln. Ett regelrätt handelskrig kan få förödande konsekvenser, enligt Sandro Scocco, chefekonom på tankesmedjan Arena Idé.
– Det får enorm effekt. I princip 50 procent av BNP i Sverige är import och export. För att vara ett litet land har vi flera stora multinationella exportbolag med verksamhet här. Skulle deras förutsättningar kraftigt förändras i form av handelshinder som tullar skulle det påverka hela svenska ekonomin.
Han understryker dock att det är omöjligt att bedöma allvaret i Trumps hot.
– Jag är obekväm med att spekulera i dagsläget – för vi har ingen aning om vart det här tar vägen. Det vi ser nu är lite buller och muller och en retorik som är djupt olycklig. Och Trumps uttalande om att handelskrig är lätta att vinna är nog det dummaste jag någonsin hört en politiker säga.