Nytt lagförslag i Israel: Straffskatt för politiskt oönskade organisationer
Den föreslagna lagen – som ännu inte har röstats igenom av Knesset – är en del av ett större paket där man bland annat vill införa sanktioner mot ICC.
Bild: Ohad Zwigenberg/AP/TT
Dagens ETC
80 procent av finansieringen ska betalas i skatt, samtidigt som organisationerna blockeras från att driva juridiska processer. Lagförslaget är det senaste slaget mot Israels civilsamhälle och demokrati.
Det här innebär döden för många organisationer som arbetar för fred mellan Israel och Palestina, varnar EU-parlamentarikern Evin Incir (S).
Det är tisdagskväll och EU-parlamentarikern Evin Incir (S) har precis landat på sitt hotellrum i Jerusalem efter en fullspäckad dag i Ramallah, Västbanken. Resan hon är på tillsammans med en grupp politiker från EU-parlamentets socialdemokratiska grupp började i Egypten i söndags. Där besökte de gränsen i Rafah.
Även om det är vapenvila är den här vägen ut från Gaza stängd så när som för personer som evakueras av medicinska skäl. Evin Incir och hennes kollegor träffade många palestinier som skadats i kriget.
Mötena i Rafah var starka.
– Det var helt oskyldiga små barn, som fallit offer för kriget mellan Hamas och Israel, säger Evin Incir.
På den egyptiska sidan av gränsen i Rafah träffade Evin Incir många barn som skadats i kriget.
Bild:
EU-parlamentet
Massdöd för organisationer
Parallellt med katastrofen i Gaza och militärkampanjen Iron wall på Västbanken fortsätter ansträngningarna för att nedmontera civilsamhälle och kritiska röster. Under söndagen röstade en kommitté av ministrar igenom ett förslag om att belägga organisationer som tar emot pengar från utländska sponsorer med en skatt på 80 procent. Förslaget berövar dem även på möjligheten att driva juridiska processer i israeliska domstolar.
Människorättsorganisationer som B’Tselem och Breaking the silence, som håller ett vakande öga på Israels brott mot palestinier både i Gaza och på Västbanken, finns bland de som kan påverkas, skriver Times of Israel.
– Det här innebär döden för civilsamhällesorganisationer som får stöd från icke-israeliska aktörer, säger Evin Incir.
De kommer ha väldigt långtgående konsekvenser och sätter demokratin ur spel.
Den föreslagna lagen – som ännu inte har röstats igenom av Knesset – är en del av ett större paket. Israel har också meddelat att man ska införa sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen (ICC) och Internationella domstolen (ICJ).
– Det finns också förslag på en lag som kriminaliserar kontakt med ICC och ICJ, så att israeler inte får samtala med dem. Det här är två av väldigt många allvarliga lagar som föreslås. De kommer ha väldigt långtgående konsekvenser och sätter demokratin ur spel.
Hävdar utländsk påverkan
Under gårdagen träffade Evin Incir flera israeliska politiker, bland annat talmannen i Knesset och den biträdande utrikesministern.
– Det här är väldigt allvarligt.
Vad säger de när ni ifrågasätter det här?
– De tar upp påståenden om att det pågår utländskt inflytande i Israel, och att det är därför de tar till de här åtgärderna, säger Evin Incir.
Inför mötet med de israeliska politikerna träffade hon och hennes kollegor representanter från flera organisationer.
– En av de viktigaste sakerna de skickade med oss var att det här innebär döden för deras organisationer, de kommer inte längre ha möjlighet att fortsätta sitt arbete. Många av de här organisationerna arbetar för fred mellan israeler och palestinier.
Evin Incir (till vänster) tillsammans med kollegor på plats i Rafah.
Bild:
EU-parlamentet
EU gömmer sig
Det uttalade målet med det nya lagförslaget, som har lagts fram av politikern Ariel Kallner från regeringspartiet Likud, är att ”minska utländska regeringars och staters indirekta inflytande i Israel”. Men en högt uppsatt källa säger till Haaretz att målet är att tysta regeringskritiker.
Det är inte första gången Israel försöker införa en sådan här lag. Förra gången, för två år sedan, stoppades den efter påtryckningar. Då var den mindre extrem: ”bara” 65 procent av donationerna från utlandet skulle skattas bort.
– Den högerextrema israeliska regeringen ser sin chans att driva på för den här typen av lagstiftning vid en tidpunkt när EU har tystnat och amerikanerna håller på att distansera sig från internationell rätt och mänskliga fri- och rättigheter. Det här är en gyllene chans att driva på för sådant de tidigare försökt göra. Det är farligt för Israel, det är farligt internationellt.
Det är också farligt för Europa, fortsätter hon.
– EU kan inte sitta och gömma sig i det tysta.
Ljumma diskussioner om att kanske frysa handelsavtalet med Israel måste omsättas i praktiken, menar Evin Incir.
– Om Israel inte skärper sig så kanske man faktiskt helt bör säga upp avtalet.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.