En av de största överraskningarna är fredsavtalet med Eritrea. I avtalet backar Abiy från de ståndpunkter som Etiopien drivit ända sedan krigsslutet 2000. Det innebär bland annat att landet nu accepterar att den omtvistade staden och provinsen Badme som ockuperats av Etiopien ska återlämnas till Eritrea.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Redan direkt efter att Abiy kommit till makten i april lättade han på det hårda förtryck mot oliktänkande som vuxit fram under de senaste åren. Flera ledande oppositionspolitiker släpptes ur fängelse och andra som flytt landet tilläts återvända.
Avslutade undantagstillstånd
Han hävde också förbuden och blockeringarna mot en rad bloggare, radio- och tv-stationer och avslutade det undantagstillstånd som tillät regimen att fängsla och slå till mot framför allt unga etiopier som protesterade mot terrorlagarna och att stora markområden utanför Addis Abeba togs från sina brukare och såldes ut till regimvänliga företag.
Från början betraktades Abiy med stor misstänksamhet från oppositionen och fristående journalister. Han var uppfostrad inom regimen och innehade ministerposter, så många såg honom som en del av förtrycket. Men i och med reformerna ökar hans stöd.
Tesfalem Waldyes, är en etiopisk journalist och bloggare som själv suttit fängslad i flera år för sina artiklar.
– Det som händer i Etiopien i dag var otänkbart för bara ett år sedan. För första gången sedan valen 2005 är många etiopier optimistiska, det är nästan en euforisk känsla.
– Abiy Ahmed är en reformist som efter bara tre månader åstadkommit en rad ändringar och lovar att många fler reformer. Han har i grunden skakat om det mäktiga etablissemanget i både militären och inom partiet.
”Utsattes för mordförsök”
Men Tesfalem Waldyes varnar också för att de gamla krafterna kan slå till mot den nye premiärministern.
– Abiy utsattes för ett mordförsök för några veckor sedan då någon kastade en handgranat mot honom vid ett folkmöte där tusentals människor samlats för att ge honom sitt stöd. Det är ingen tvekan om att attentatet hade stöd hos de gamla makthavarna och det finns uppenbara risker för fler attentat.
Tesfalem tvingades lämna Etiopien för ett par år sedan och arbetar för närvarande i Tyskland för nyhetsbyrån Deutsche Welle.
Den stagnerande etiopiska ekonomin har visat på behovet av stora reformer i landet och på så sätt lett till ökat stöd för Abiy. De tidigare starka BNP-ökningarna kom från stora infrastrukturprojekt finansierade med utländska lån. Idag backar ekonomin och inflationen har ökat kraftigt till dagens dryga 11 procent.
Abiy vill öppna ekonomin och tillåta privata och utländska investeringar i de största statsägda företagen som flygbolaget Ethiopian Airways och det nationella telekombolaget Ethio Telecom.
Oppositionen manar till stöd
Mesfin Negash tvingades lämna Etiopien för många år sedan och arbetar nu för människorättsorganisationen Civil Rights Defenders och med oppositionstidningen Addis Neger. Han är försiktigt positiv, men varnar för riskerna.
– Förändringen i Etiopien är verklig på många sätt och mycket positiv. Men nu måste den nya politiken konsolideras och det finns uppenbara risker för bakslag eftersom det gamla gardet finns kvar på viktiga poster.
Företrädare för oppositionen i Etiopien manar nu omvärlden att ge stöd till den nye premiärministern och det förändringsarbete han startat.
Åldern viktig
Abiy Ahmed är yngre än vad någon annan premiärminister varit i Etiopien och dessutom är han från den mest folkrika och viktiga delen av landet, Oromia, till skillnad från det gamla parti-etablissemanget som till absolut största del kommer från Tigray i norra delen av landet.
Just hans ålder bedöms som mycket viktig, genomsnittsåldern bland Etiopiens 100 miljoner invånare är 18 år.