– Om vi ska förhindra allt mer katastrofala klimatförändringar så måste vi begränsa uppvärmningen till under 1,5 grader Celsius. Ytterligare fyra år av vad vi har sett under Trump skulle göra det i princip omöjligt, sa han till The Guardian före valet.
Viktig ledarroll
Med Joe Biden i Vita huset ökar chanserna att hålla uppvärmningen under 1,5-grader väsentligt, enligt samstämmiga experter. Oberoende analysinstitutet Climate Action Tracker (CAT) har beräknat att Bidens netto noll-mål till 2050 kan bidra till 0,1 grader lägre uppvärmning vid seklets slut. Om Kina fullföljer sin utsläppsminskning till 2060 kan ytterligare 0,2–0,3 graders uppvärmning undvikas. Lägg till EU, Japan och Sydkorea så ljusnar bilden ytterligare.
– Dessa länders samlade klimatåtaganden innebär att Parisavtalets 1,5 graders-mål för första gången någonsin är inom räckhåll, säger Bill Hare på CATS:s samarbetsorganisation Climate Analytics i ett pressmeddelande.
Minst lika viktigt är att USA återtar en ledarroll i den globala omställningen till ren energi, anser Marcus Carson, som forskar om miljö- och klimatpolitik vid Stockholm Environment-institutets huvudkontor i Stockholm.
– Så länge världens största ekonomi USA inte, liksom Sverige, går före och visar att omställning är förenlig med en välmående ekonomi och bra jobb kan många länder ta det som en ursäkt för att inte heller göra något, säger han.
”Har vad som krävs”
Joe Biden är inte den mest progressiva politikern bland Demokraterna, men hans erfarenheter inom klimatpolitiken sträcker sig längre bak i tiden än de flestas.
Redan 1987 levererade han som senator för Delaware USA:s första lagförslag mot klimatförändringarna. Som vicepresident under Barack Obama var han med när Parisavtalet blev verklighet och när de flesta av de hundratalet miljö- och klimatregleringar som Trump dragit tillbaka infördes. Hans klimatplan är den mest ambitiösa hittills i USA:s historia.
Enligt Joel Clement, forskare vid Harvard Kennedy School’s Belfer Center for Science and International Affairs, har han den vilja och erfarenhet som krävs för att bedriva tuff klimatpolitik.
– Ja, det tror jag. Biden vet som ingen annan hur mycket mer Obama hade kunnat göra för klimatet. Han vet vad det var som gjorde att de inte kunde föra en mer ambitiös klimatpolitik, att det var svårt att få igenom saker i kongressen, men också att Obama-administrationen valde att inte agera mer än de gjorde, säger Joel Clement.
Det finns en hel del Joe Biden kan göra genom så kallade presidentorder så snart han tillträder i januari. Han kan bland annat ansluta USA till Parisavtalet igen, dra tillbaka lättnaderna i miljö- och klimatlagstiftningen, stoppa ny fossilprospektering och stärka skyddet för viktiga naturområden. För det krävs inget stöd i kongressen.
– Det är den lätta biten. Det kan bli betydligt svårare för Biden att driva igenom sin omfattande klimatplan, beroende på hur mandatfördelningen i senaten kommer att se ut, säger Marcus Carson.
Folkligt stöd för förnybart
Klimatplanen omfattar investeringar på närmare 18 000 miljarder kronor under fyra år, med sikte på netto noll-utsläpp 2050 och en energisektor utan koldioxidutsläpp 2035.
– Biden lanserar detta som ett ekonomiskt stimulanspaket och betonar för nästan varje punkt högt betalda, fackliga jobb. Förslagen följer noggrant Washingtons guvernör Jay Inslees strategi att använda en aggressiv och ambitiös klimat- och energipolitik för att skapa arbetstillfällen och ställa om från fossila bränslen till ren energi, säger Marcus Carson.
Demokraterna lär som bäst få lika många ledamöter i senaten som Republikanerna, med vicepresidenten Kamala Harris som utslagsgivande röst. Det skulle i så fall klart öka Bidens chanser att genomföra sin klimatplan, jämfört med dagens republikanska majoritet, även om det knappast är självklart att varje senator för Demokraterna stödjer planen.
– Men lyckas Biden ro planen iland skulle det skynda på den omställning som redan pågår i exempelvis Kalifornien, på östkusten och i delstater som Vermont och Maine, där nästan all elproduktion redan är förnybar, säger Marcus Carson.
– Ett stort antal analyser visar att den fulla effekten av Bidens klimatplan skulle vara epokgörande, tillägger han.
Önskan om mer förnybar energi är enligt flera opinionsundersökningar en av få saker som idag förenar amerikaner. En mätning före valet från medieföretaget Fox visade exempelvis att 70 procent av väljarna gav sitt stöd till ökade offentliga utgifter för grön e nergi. Stödet är inte minst stort i Kalifornien, som sedan flera år plågas av häftiga bränder.
– Trump tänkte stämma Kalifornien för att blockera delstatens nya elbilslagar – det kommer inte hända med Biden vilket är en stor fördel eftersom Kalifornien är en tillräckligt stor marknad för att dra med sig hela bilindustrin, säger författaren Bill McKibben som är en grundarna till klimatorganisationen 350.org.
Joel Clement vid Belfer Center tror att kopplingen till sociala rättvisefrågor kommer att få stor betydelse för klimatpolitiken i USA under Joe Biden.
– Trump-årens rasism och bigotteri har eldat på stora delar av befolkningens önskan att ta itu med både sociala orättvisor och klimatfrågan.
Klimat och rättvisa
Biden-teamet har, enligt Joel Clement, varit tydliga med att de söker hållbara klimatlösningar som är inkluderande, rättvisa och långvariga.
– Biden är övertygad om att övergången till förnybar energi inte bara kommer att vara bra för klimatet utan också för jobben och för familjer ur arbetarklassen – vilka är hans primära hjärtefrågor.