Portugisiska Madeira har vunnit förstapriset som världens ledande ö-destination av World Travel Awards – ”turismens Oscarsgala” – vartenda år sedan 2015. Ön ute i Atlanten är känd för att ha ett behagligt vårväder året runt, och sedan några år marknadsför man sig också hårt som platsen där den världskända fotbollsspelaren Cristiano Ronaldo växte upp.
Madeira är starkt beroende av inkomster från turismen, men satsningarna på sektorn har ändå inte lyckats generera tillräckligt med intäkter eller arbete åt lokalbefolkningen. Jordbrukssektorn genererar inte heller den tillräckligt för ön. Många lokalbor migrerar varje år till det portugisiska fastlandet för att söka jobb och en bättre levnadsstandard.
Så här har situationen sett ut under lång tid på Madeira, och likaså på andra platser som formellt tillhör medlemsländer i EU, men som ligger långt bort från Europa. EU räknar till nio så kallade yttersta randområden: Madeira, portugisiska Azorerna, spanska Kanarieöarna, samt Guadeloupe, Franska Guyana, Martinique, Mayotte, Réunion och Saint-Martin som tillhör Frankrike. Sammanlagt lever där nära fem miljoner EU-medborgare. Randområdena dras med socio-ekonomiska utmaningar som är större än någon annanstans i EU. De har den högsta arbetslösheten och den lägsta bruttonationalprodukten i hela EU. Situationen blev ännu värre under coronapandemin när turisterna uteblev. Trots det blir de ofta förbisedda i unionens arbete.
Nu finns det emellertid hopp om förändringar, sedan Europeiska regionkommittén – som arbetar med områdenas utveckling – för första gången hamnat under ledning av en person som själv kommer från ett randområde. Vasco Alves Cordeiro från det portugisiska socialistpartiet kommer från Azorerna och valdes till ordförande vid månadsskiftet juni–juli.
I maj i år antog Europeiska regionkommittén också en förnyad strategi för att lyfta randområdena. Den nya strategin lovat att ”sätta folket först” genom stora sociala satsningar. EU ska hjälpa både randområdena och länderna de tillhör att förbättra tillgången på bostäder, vatten, sjukvård, transport och utbildning. EU ska också hjälpa till att utveckla randområdenas tillgångar i form av biologisk mångfald och maritima zoner, att bidra till en miljövänlig ekonomisk utveckling, stärka områdenas samarbeten med grannländer och -territorier, samt att stärka kunskapen om områdena i resten av EU.
– Denna strategi fokuserar på den sociala aspekten genom att förbättra levnadsvillkoren och bekämpa fattigdomen. Den kommer också stödja områdenas gröna och digitala övergångar när de hanterar de höga livsmedels- och energipriserna, som förvärrats av Rysslands aggression mot Ukraina, sa EU-kommissionären för handel, Valdis Dombrovskis, när strategin presenterades.