Som 2017, då Nya Zeeland prickade in 17 förstaplatser i det årets Social Progress Index, en årlig sammanställning av 128 av världens länder och deras förmåga att ombesörja sina invånares sociala rättigheter, av deras välfärdssystem och klimatarbete. Vilket i slutänden räckte till en niondeplacering bland världens bästa länder.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det finns fler siffror. Nyligen rapporterade Dagens ETC om att Nya Zeeland som första land i världen infört tio dagars betald ledighet för personer som är offer för våld i hemmet, dagar som är tänkta att användas till att bryta upp relationen, sätta sig själv och sina barn i säkerhet och hitta ett nytt boende.
Förbud vid behovs-anställningar
För någon vecka sedan rapporterade Dagens ETC också om ett försök hos nyzeeländska investmentbolaget Perpetual Guardian med fyradagarsvecka och bibehållen heltidslön. Som resulterade i en 20-procentig produktivitetsökning hos de anställda och dessutom en högre grad av självupplevd tillfredsställelse hos arbetstagarna.
Inte bara var försöket initierat av företagets grundare, det var också ett uttalat sätt att minska löneklyftan mellan män och kvinnor – eftersom det är de sistnämnda som efter sin mammaledighet oftast går ned i arbetstid och på så sätt halkar efter i löneutvecklingen.
För två år sedan klubbade parlamentet igenom en lag som – till skillnad från hur det är i Sverige med våra sms-anställningar – förbjuder arbetsgivare att vid behov anställa personer utan att samtidigt garantera dem en minsta arbetstid.
Kvinnor i toppen
Lägg till att Nya Zeeland var första land i världen att ge kvinnor rösträtt och att landet för över tio år sedan också var det första att ha en regering och statsbildning där de fem högsta ämbetena innehades av kvinnor – det tar inte slut där, se vår sammanställning här bredvid – så tornar bilden upp av ett socialt paradis. Utöver att öns natur länge burit epitetet.
Frågan infinner sig snabbt: Vad är hemligheten?
Enligt Peter Dunne, ledare mellan 2002 och 2017 för mitten-vänsterpartiet United Future, är svaret enkelt. ”Vi är ett mindre, mer intimt samhälle” och har ”en större förmåga att snabbt hitta ett gemensamt synsätt i olika frågor”, förklarade han enligt stuff.co.nz när han 2017 ombads att jämföra landet progressivitet med storebror och ekonomiskt starkare Australien. Med tanke på ölandets isolerade läge strax öster om just Australien, med bara Stilla havet så långt ögat når, torde jämförelsen vara giltig även med andra länder.
Å andra sidan har landet en mörk baksida, en som inte lika ofta når fram till rapporterna om dess progressivitet och topplisteplaceringar på olika sociala index.
Landet har till exempel den högsta andelen hemlösa av alla 35 OECD-länder. Av dessa är en tredjedel maorier, trots att ursprungsbefolkningen bara utgör omkring 15 procent av befolkningen. Och precis som Sverige tycks Nya Zeeland ha en annalkande bostadskris, med huspriser som under det senaste decenniet ökat 60 procent mer än lönerna.
Det är också människors bostadssituation som är den variabel som hindrar Nya Zeeland från att klättra högre på olika välfärdssammanställningar. 2017 visade det sig att den fattigaste tiondelen av befolkningen, efter att deras boendekostnader var betalda, hade mindre pengar kvar än vad samma tiondel hade på 1980-talet.
Dagens nyzeeländska regering, ledd av 37-åriga premiärministern Jacinda Ardern, är väl medvetna om problemet. I sin första budget från i våras avsatte regeringen drygt 23 miljarder under en femårsperiod till nya offentliga utgifter, bland dem ett statligt program för bygge av billiga bostäder. 100 000 nya inom en tioårsperiod är tanken.
Pengar borde finnas. Landets ekonomiska boom väntas fortsätta, med en ekonomisk tillväxt på nästan fyra procent, dubbelt så mycket som i världens övriga rika länder, enligt uppskattningar från Internationella valutafonden.
Problemet är att underhållet av infrastrukturen släpar efter och att det inte tycks finnas tillräckligt stor arbetskraft inom byggsektorn för att genomföra regeringens löften om bostäder.
Stora utsläpp av växthusgaser
Ännu ett problem som Nya Zeeland dras med är den höga självmordsfrekvensen samt våld i hemmet. Vad gäller det förstnämnda placerar sig landet på 69:e plats i ovan nämnda Social Progress Index.
Det största hotet mot landet kommer dock från dess utsläpp av växthusgaser, som förärar Nya Zeeland plats 89 av 128 länder. 2015 hade landet, jämfört med 1990 års nivåer, riktmärket för Parisavtalet, ökat sina utsläpp med nästan 25 procent. Och per person räknat, kanske på grund av just hög levnadsstandard, låg Nya Zeeland 2017 på sjunde plats bland de värsta nedsmutsarna.
Redan 1893, när Nya Zeeland fortfarande var en brittisk koloni, fick alla kvinnor på ön rätt att rösta i allmänna val. Landet blev självständigt först 1947.
Avstår kärnkraft
Landet är ett av få i den industrialiserade världen som inte har någon kärnkraft och endast en av fem nyzeeländare önskar sig sådan. I stället har landet som mål att täcka sitt energibehov till 90 procent med förnybara källor redan år 2025.
Kvinnodominerad regering
Nya Zeeland var 2005–2006 först i världen med att ha en statsstruktur där de fem högsta positionerna – statschef, generalguvernör, premiärminister, talman i parlamentet och högsta domstolens chef – alla innehades av kvinnor.
Lyssnar på invånarna
I april 2018 meddelade regeringen att den vill ha folkets åsikter inför förhandlingar om transatlantiska handelsförhandlingar. Detta för att höra befolkningens åsikter i hur landet kan bli mer ekologiskt hållbart och politiskt och ekonomiskt progressivt på ett sätt som alla kan dra nytta av.
Invånarna går säkra
2017 rankades Nya Zeeland i Global Peace Index som världens näst tryggaste land att bo i, med endast Island framför sig i sammanställningen. Placeringen får landet tack vare sin sociala politik och låga grad av militarisering.
Fri press
Nya Zeeland rankas på åttonde plats i fråga om pressfrihet.
Gammal välfärdstradition
Nya Zeeland har en lång tradition av välfärdstänkande som kan spåras tillbaka till 1890-talet. Och redan på 1930-talet införde landet en arbetslöshetsförsäkring.
Socialt progressivt
I 2017 år Social Progress Index, som mäter länders grad av sociala framsteg, kom Nya Zeeland på nionde plats. Detta tack vare en låg grad av korruption, medborgarnas möjlighet att styra över sitt liv, hbtq-rättigheter, tolerans mot immigranter och begränsad miljöförstöring.
Samkönade äktenskap
Nya Zeeland var 13:e land i världen att införa samkönade äktenskap, vilket infördes 2013. Totalt erkänner 25 länder i världen samkönade äktenskap. Ytterligare tre länder erkänner dock samkönade äktenskap som ingåtts utomlands.
Attraktiva städer
Både Wellington och Auckland brukar komma på medaljplats när världens mest attraktiva städer att bo i rangordnas. Placeringarna baseras på levnadsomkostnader, föroreningar, klimat och huspriser.
Vid behovs-anställningar regleras
2016 blev det olagligt för nyzeeländska företag att anställa personer utan att samtidigt försäkra dem om ett minsta antal arbetstimmar per vecka. I till exempel Sverige har arbetsgivare fortfarande möjlighet att ringa in folk vid behov, utan att behöva lova en minsta arbetstid.
Ärar sin ursprungsbefolkning
Precis som många forna kolonier eller länder där västerlänningar invaderat och blivit den förhärskande folkgruppen har Nya Zeeland en lång historia av förtryck av ursprungsbefolkningen. Staten har dock ansträngt sig, åtminstone symboliskt, för att lyfta traditionella seder och bruk. Till exempel hälsas utländska dignitärer ofta med Maoritraditionen där näsor gnuggas mot varandra eller med en maorisk hälsningsceremoni.