– Så länge blockaden av landet upprätthålls har vi inga möjligheter att hjälpa dem, säger organisationens humanitära koordinator Jamie McGoldrick.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Samtidigt härjar fortfarande världens genom tiderna värsta koleraepidemi i landet, man räknar med att över en miljon människor smittats. Under tiden bombas dessutom landet skoningslöst av framför allt det saudiarabiska flygvapnet, utrustat med toppmoderna vapensystem de köpt av USA och Storbritannien.
Hittills beräknas mer än 10 000 människor ha dödats i striderna sedan de inleddes för drygt tre år sedan.
Spridda strider
I det läget blir det ytterligare en påfrestning när SRF beslutat sig för att gått till attack mot regeringsstyrkorna. Striderna i Aden har också spritt sig, bland annat till staden Taiz i mellersta Jemen där biståndsorganisationen Oxfam är en av de som tvingats stänga sitt kontor.
SRF och dess moderorganisation STC har hittills slagits tillsammans med regeringsstyrkorna mot deras gemensamma fiende, den shiamuslimska houthigerillan.
Situationen kompliceras ytterligare av att SRF-STC driver frågan om självständighet för södra Jemen, något som regeringen och den saudiarabiska koalitionen motsätter sig.
Fram till 1990 var Sydjemen en egen, socialistisk stat. Sedan upplöstes landet efter våldsamma inre strider i det Jemenitiska socialistpartiet, YSP. Följden blev att landet anslöt sig till staten Jemen, även kallat Nordjemen.
För Aden, som är Jemens näst största stad med en befolkning på närmare två miljoner invånare, innebär de nya striderna en kraftigt förvärrad situation. Det är i Aden som SRF-STC har sitt huvudsakliga stöd och spänningarna har byggts upp under den senaste tiden.
Försvagad regering
Internationellt innebär attackerna en försvagning av regeringssidan. Förenade Arabemiraten är en av Saudiarabiens viktigaste partners i koalitionen men landet stöder SRF-STC och deras krav på självstyre. Anledningen är att de styrande i Förenade Arabemiraten har gamla kontakter med organisationerna och dessutom ett intresse att inte totalt bli underordnat Saudiarabien på den arabiska halvön.
Förenade Arabemiraten är en diktatur där politiska partier är förbjudna. Landet har också under senare år genomfört en kraftig militär upprustning, bland annat har Saab installerat ett flygövervakningssystem bestående av det toppmoderna radarsystemet Erieye.
Ingen väntar sig heller ett stopp på kriget i Jemen. Saudiarabien och regeringen fortsätter sitt bombkrig och houthigerillan har visat sig vara mycket starkare än bedömare förutsett. FN:s speciella medlare för konflikten har meddelat att han kommer att avgå från sitt uppdrag.
Klämda i konflikterna, blockaderna och svälten ökar dödsfallen bland den plågade civilbefolkningen.