Utöver avhoppen kräver 30 sydafrikanska rättviseorganisationer gemensamt att Sereti-kommissionen, som tillsattes av president Jacob Zuma för tre år sedan, upplöses. Anledningen till missnöjet är att kommissionen vägrar utredare tillgång till dokument och inte kallar vittnen. Dessutom anklagas Sereti-kommissionen för att skydda regeringspartiet ANC, som tros ha gynnats mest av mutorna kring vapenaffärerna, och låta nyckelspelare i vapenaffären som president Jacob Zuma komma undan korruptionsåtal.
– Kommissionens arbete har gått från dåligt till värre, säger Hennie van Vuuren, forskare vid Institute for Justice and Reconciliation i Sydafrika, som tillsammans med skribenterna och korruptionsspecialisterna Andrew Feinstein och Paul Holden har valt att lämna Sereti-kommissionen.
– De senaste 18 månaderna har vi skrivit 20 brev till kommissionen där vi bett att få tillgång till dokument som kan innehålla uppgifter som pekar mot felaktigheter inom regeringen och vapenindustrin. Men med två undantag har vi inte fått tillgång till dessa dokument som vi har rätt att ta del av.
Utlovade skola i utbyte
Bristerna i kommissionen har också lett till att de svenska kopplingarna till muthärvan inte har blivit tillräckligt utredda, manar van Vuuren. TV4:s Kalla fakta avslöjades 2012 uppgifter som pekar ut statsminister Stefan Löfven (S) som inblandad i mutaffären. 1999 var Stefan Löfven, i egenskap av internationell sekreterare för IF Metall, huvudansvarig för ett gemensamt projekt där IF Metall och Saab sponsrade ett bygge av en yrkesskola för sydafrikanska metallarbetare till en kostnad av 10 miljoner kronor. Enligt Numsa var bygget – som dock aldrig blev av – villkorat: det skulle endast ske i utbyte mot att Numsa, som hade starkt inflytande inom regeringspartiet ANC, ändrade sin negativa inställning till köpet av Jas, till att istället förorda köpet. Uppgifterna tillbakavisades som felaktiga av Löfven, Saab och IF Metall.
– Märkligt nog har inte kommissionen bett Löfven eller någon representant för IF Metall eller Saab att svara på några frågor om detta, säger Hennie van Vuuren.
– De har inte tittat tillräckligt på de svenska kopplingarna. 1999, vid tidpunkten för affären, var inte Gripen det främsta valet för den sydafrikanska armén. Det har hävdats att Saab behövdes stöd från politiska nyckelpersoner för att få affären att gå i lås och Numsa var användbara för det vid den tidpunkten.
Obesvarade frågor
Hennie van Vuuren har flera frågor som han anser vara obesvarade när det gäller Stefan Löfvens roll i affären.
– Vi behöver reda ut hur diskussionerna gick mellan Saab och Löfven, vilka löften Löfven gav till Saab och vad Löfven hade för bild av varför pengarna skulle betalas ut till skolan.
– Det bästa sättet att reda ut det vore att Stefan Löfven och alla andra med misstänkta kopplingar till korruptionen utreds av en oberoende antikorruptionsbyrå, nu när kommissionen visat sig ovillig att göra det, och att åtal väcks om det finns tillräckliga bevis, säger Hennie van Vuuren.
Bland de 30 undertecknarna på uppropet mot Sereti-kommissionen finns den svenska biståndsorganisationen Diakonia, som kritiserat Sveriges vapenaffärer med Sydafrika genom åren.
– Vad vi ser är flera fall av utredningar som saboteras och korruptionsanklagelser mot Zuma som har avskrivits på ett tvivelaktigt sätt, säger Magnus Walan på Diakonia.
– Parlamentets utredningar har stoppats, två oberoende korruptionsorgan har satts ur spel. Men det har även varit ett flagrant ointresse i Sverige för att utreda det här, både från Socialdemokraterna och alliansen, säger Magnus Walan.
Ingen ny förundersökning
Den svenska förundersökningen mot Saab lades ned i maj 2009. Utredningen kritiserades för att vara underbemannad och sakna kompetens för avancerade korruptionsmål.
Överåklagare Gunnar Stetler vid Riksenheten mot korruption öppnade förra året för möjligheten att inleda en ny svensk förundersökning. Men möjligheten till en sådan kräver förmodligen att det kommer nya uppgifter från Sydafrika.
– Så vitt jag vet har det inte tillkommit några uppgifter så det är inte sannolikt, säger Gunnar Stetler till Dagens ETC.
Hennie van Vuuren vill se ett samarbete mellan de svenska och sydafrikanska civilsamhällena för att reda ut korruptionsaffären, som fortfarande orsakar stora politiska och ekonomiska problem i landet.
– Jag tror att det bästa Sverige kan göra är att avslöja landets politiska elit och företags inblandning i vapenaffären för att hjälpa oss att avslöja det som är dolt i Sydafrika. Det är anmärkningsvärt, med tanke på historien av samarbete mellan Sverige och Sydafrika och Sveriges roll i kampen mot apartheid, att båda våra statsöverhuvuden är inblandade i olika aspekter av samma vapenaffär, säger Hennie van Vuuren.
Dagens ETC har sökt Stefan Löfven.