Den 17 april firade demonstranter i Libanon att protesterna mot regeringen pågått i sex månader. Halvårsdagen fick däremot inte firas på gator och torg då regeringen förbjudit större folksamlingar på grund av coronakrisen.
Men efter att virusspridningen minskat till mindre än tio nya fall per dag så har demonstranterna den senaste veckan återvänt till gatorna med pånyttfödd kampvilja. I staden Tripoli i norra Libanon drabbade demonstranterna samman med regeringens säkerhetsstyrkor i början av veckan.
En av demonstranterna, Fawaz Fouad al-Samman, avled på sjukhus efter att ha blivit skjuten i benet av säkerhetsstyrkorna.
75 procent i fattigdom
Coronakrisen har förvärrat en redan svår ekonomisk situation för den libanesiska befolkningen. Efter två månaders nedstängning är den libanesiska liran i fritt fall och matpriser på rekordnivåer. Hungersnöd och allmän fattigdom breder nu ut sig i stora delar av landet.
Enligt beräkningar från Världsbanken är 75 procent av landets befolkning i behov av ekonomisk stöd för att klara sin vardag. Värst är det för den stora gruppen av flyktingar och arbetskraftsinvandrare där 87 procent har brist på mat och vatten.
– Människor är väldigt, väldigt desperata. Det som hände igår är en reaktion på den frustration och smärta som folk känner, säger Mira Minkara, en libanesisk turistguide och aktivist, till CNN.
Ingen räddningsplan
Regeringen, som tillträdde strax före coronavirusets utbrott, har ännu inte presenterat en räddningsplan för hur Libanon ska återhämta sin ekonomi. Utdelningen av hjälpinsatser har dessutom försenats på grund av politisk tumult.
– Problemet är att coronakrisen gör det svårt att hantera den svåra ekonomiska situationen, säger socialministern Ramzi Musharrafieh till CNN.
Mira Minkara menar däremot att regeringen använder coronakrisen som en ursäkt för att skjuta på behövliga ekonomiska reformer.
– Jag tror att coronaviruset är det minsta av deras bekymmer, säger hon till CNN.