En enorm upprustning, en mycket aggressiv utrikespolitik, en allt hårdare inrikespolitik med många avrättningar. Saudiarabien satsar allt på att bli den regionala supermakten i Mellanöstern.
Vägen dit handlar om avtal med andra arabländer i området – där Egypten är en viktig nyckel – militär styrka och finansiella muskler. För Saudiarabien gäller det framförallt att konkurrera ut rivalen Iran.
När det gäller armén har Saudi satsat gigantiskt de senaste åren. Med en årlig försvarsbudget på cirka 680 miljarder kronor lägger man numera lika mycket pengar på militären som Ryssland.
Saudiarabien är drivande i det blodiga kriget i Jemen, där man tillsammans med en koalition av andra stater försöker krossa den shiamuslimska rebellrörelsen huthi.
Utanför Saudi är den allmänna uppfattningen att Jemenkriget går mycket dåligt för Saudi-koalitionen trots de omfattande bombningarna. Huthis behärskar fortfarande flera av de viktigaste städerna i landet. Flera tusen civila har dött av de direkta striderna och landet hotas nu av svält.
Ingen snar lösning finns på kriget och Saudi anklagas för att ge stöd till al-Qaida- och IS-inspirerade grupper för att trycka tillbaka huthirebellerna. Man vägrar också förhandla med sina motståndare eftersom man inte erkänner dem.
Jemenkriget är också ett exempel på ett indirekt krig mellan Saudi och Iran, som stöder rebellerna. Samma motsättning råder i Syrienkriget där Iran aktivt stöder Assad-regimen medan Saudi ger sitt stöd till de sunnimuslimska oppositionsgrupperna. Saudiarabien har dock under många år spritt ut sitt stöd till olika grupper utan möjligheter att koordinera dem, medan Iran har varit tydligare i sitt stöd till regimen.
Detta kan komma att ändras nu. I sin diplomatiska offensiv i regionen försöker Saudiarabien komma över gamla motsättningar med Turkiet för att tillsammans med dem öka trycket på Assadregimen.
Situationen kompliceras dock av IS framgångar, vars jihadism härstammar från den officiella saudiska inriktningen på islam, wahabismen, vilket gör det svårt för Saudiarabien att konfrontera terrororganisationen ideologiskt.
På senare tid har det också skett en generationsväxling i Saudi. De starka männen i dag är försvarsministern Muhammad bin Salman, som är tvåa i successionsordningen, och den nuvarande kungens brorson, Muhammed bin Nayef, som är nästkommande kung. Kung Salman är 80 år medan bin Nayef är 55 och bin Salman bara runt 30 år gammal.
Ett av de stora problemen i Saudi är det fallande oljepriset, som minskat landets intäkter väsentligt.
Ett annat problem är att ärkefienden Iran nu kan öka sitt inflytande kraftigt efter uppgörelserna om landets kärnprogram som innebär att de viktigaste sanktionerna mot landet upphör. Det betyder att Iran kan höja sin oljeproduktion och på det sättet få intäktsökningar. Dessutom hävs embargot på de miljardtillgångar landet har i utlandet och man kan nu importera en rad nya produkter.