Undersökningen som Näringslivets delegation (EVA) i Finland genomförde under hösten 2018 och i början av 2019 visar en långsam positiv förändring i finländares attityd till invandrare.
Under hösten svarade 53 procent av de 2 000 personer som deltog i studien att de tycker att invandringsnivån är för hög, i jämförelse med januari/februari då andelen sjunkit till 52 procent.
I undersökningen framgår att det finns en tydlig koppling mellan attityd till invandrare och politisk tillhörighet, där de mest kritiska röstar på Blå framtid och Sannfinländarna och de som är positivt inställda finns bland De gröna, Vänsterförbundet och SFP:s väljare.
Arbete viktig aspekt
Arbetslivet är en viktig aspekt, visar undersökningen. Cirka 40 procent uppger att invandring behövs i takt med att allt färre barn föds i Finland och att befolkningen åldras.
– En åldrande befolkning och minskat barnafödande är en situation som Finland delar med flera andra europeiska länder. Jag tror att människor blir alltmer medvetna om det och därför inser att det är nödvändigt med invandring för att det ska finnas utbildad arbetskraft i Finland i framtiden, säger Framtidsinstitutets generalsekreterare Bi Puranen.
Hon menar också att vi ser en generell attitydförändring i de nordiska länderna när det gäller invandring:
– Jag ser en tydlig tudelning när det gäller befolkningens inställning till invandring; vi har de nordiska och baltiska länderna å ena sidan, och de öst- och centraleuropeiska länderna å andra sidan. I de nordiska och baltiska länderna kan vi se en långsam ökad positiv inställning bland befolkningen när det gäller invandring. I de central- och östeuropeiska länderna däremot finns det ett utbrett folkligt stöd för politiker som till exempel Victor Orbán och den politik han bedriver, säger Bi Puranen.
Att attitydförändringen ändå går så långsamt i Finland förklarar hon med att det tar tid att bygga ett välfärdssamhälle där alla känner sig trygga och inkluderade.
– När välfärdssamhället fungerar blir individerna trygga och därmed mer toleranta. Finland är på god väg att bli just ett sådant välfärdssamhället, och att människor där upplever sig själva som lyckliga visar också de studier på subjektiv lycka där Finlands värden är i topp. Det tror jag också är en bidragande orsak till den gradvis mer positiva inställningen till invandring, säger Bi Puranen.