De stereotypt maskulina männen är tyvärr även mycket obenägna att söka hjälp.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Den nya metaanalysen har publicerats i Journal of Counseling Psychology och binder samman 78 tidigare studier kring maskulinitet och mental hälsa.
Forskargruppen har börjat med att identifiera elva beteenden som anses vara "traditionellt manliga":
1. Behov av att vinna 2. Behov av emotionell kontroll 3. Risktagande 4. Våldsamhet 5. Dominans 6. Sexuell promiskuitet eller playboy-beteende 7. Att vilja vara oberoende och bara lita på sig själv 8. Att sätta arbete framför allt 9. Behov av att ha makt över kvinnor 10. Förakt mot homosexualitet och 11. Strävan efter status.
Därefter har forskarteamet undersökt om de stereotypt maskulina beteendena kan kopplas till några specifika psykologiska problem. Det kan de.
”Vem kunde ha anat?”
Männen som fastnat i en traditionellt maskulin könsroll löper enligt studien mycket större risk att drabbas av problem som depression, stress, skev kroppsuppfattning, drogmissbruk och att inte fungera socialt.
Starkast koppling till mental ohälsa har män som upprätthåller "playboy-beteende", bara litar på sig själva och vill ha makt över kvinnor.
Könsroller som skadar hälften av samhällets medlemmar skadar alltså den andra halvan också. "Vem kunde ha anat?" skriver Washington Post som rapporterar om den nya studien.
Skadligt för alla inblandade
Nu studerar allt fler psykologer så kallad “toxic masculinity”, alltså "giftig manlighet". Inte för att demonisera män, utan för att förstå hur beteenden som uppmuntras hos män är skadliga för alla inblandade.
Men det finns förbättringspotential. Bilden av vad som är manligt har förändrats genom historien. Alltså kan dagens män också ändra sig.
– Bara för att du alltid har betett dig på ett visst sätt behöver det inte betyda att du inte har något val, säger Y. Joel Wong vid Indiana University, en av den nya studiens författare, till Popular Science.