Socialistiskt folkeparti, SF, lämnar Danmarks röd-blåa koalitionsregering, meddelade näringsministern Annette Villhelmsen på en presskonferens i dag. Hon avgår också som SF:s partiledare. Under dagen kommer koalitionens två kvarvarande partier Socialdemokraterne, S, och socialliberala Radikale Venstre, RV, att förhandla om ny regeringsbildning, uppger Berlingske.
Bakgrunden till sprickan är en utskottsomröstning i folketinget om att sälja 19 procent av aktierna i det danska energibolaget Dong till amerikanska investmentbanken Goldman Sachs. Flera SF-medlemmar hade klargjort att de inte tänkte följa Annette Villhelmsens partipiska och rösta ja till en försäljning. Ledande SF-politiker lämnade också sina poster när partiet höll krismöte igår.
– I går blev det klart för mig att det inte gick att samla partiet. Av hänsyn till SF tar jag konsekvensserena, sa Annette Villhelmsen på presskonferensen.
Hon underströk också att SF-gruppen i Folketinget inte splittras utan fortsätter som en samlad politisk enhet. Därmed finns det ett parlamentariskt underlag för den framtida S och RV-regering som ska förhandlas fram nu. Den kommer att styra i minoritet med endast 61 av 179 mandat i Folketinget. Enligt uppgifter till Berlingske kommer flera olika ministerier att läggas ihop när den nya regeringen bildas.
Inom SF är missnöjet med den havererade energiöverenskommelsen stort. Flera medlemmar kritiserar öppet partiets utskottsledamöter för bristande politiskt ansvar. Kulturpolitiska talespersonen Ole Sohn anser att det är pinsamt och skrattretande att partiet inte lyckades genomdriva ett ja till försäljning.
– Jag tycker att det är hopplöst när man som vänsterparti inte klarar av att ha inflytande och ta ansvar. Klarar man inte det kvittar det om man är vänster med rätt åsikter och rena händer. Det förändrar inte världen, säger Ole Sohn till Politikken.
Själva beslutet om försäljningen av Dong-aktierna väntas röstas igenom i finansutskottet senare i dag utan några problem, rapporterar TT-Ritzau. Försäljningen har stöd av regeringen, Venstre, Konservative och Liberal Alliance.
Enhedslisten, EL, försökte skjuta upp beslutet om Dong-försäljningen men röstades ner i finansutskottet.